Maramureș, plai cu flori
-obiective turistice vizitate-
Am colindat prin ținute rurale celebre precum Toscana, am cunoscut viața sătenilor de pe continentul Asia, m-am bucurat de afară, dar de România prea puțin. A fost nevoie ca nașii noștri să se mute la Baia Mare ca să ajungem și noi în celebrul și mult iubitul Maramureș. Că altfel cine știe cât timp mai trecea până la o vizită în îndepărtatul ținut românesc emblematic.
Cred că nu greșesc când spun că ținutul moroșenilor este cel mai apreciat ținut rural din România, nu doar de români, ci și de turiștii străini. Și asta datorită datinilor păstrate cu sfințenie în zilele de sărbătoare, arhitecturii impresionante a porților și mănăstirilor, colinelor verzi și amabilității oamenilor.
Am ajuns acolo cu așteptări mari și dornică să descopăr plaiul cu flori. Și da, merită toate atributele frumoase care i se aduc. M-a cucerit și pe mine și am văzut atât de puțin. Dar de acum, cu siguranță voi ajunge cel puțin de două ori pe an și voi avea timp să văd, să simt pe îndelete.
La prima vizită am reușit să bifez câteva dintre atracțiile principale:
1. Mănăstirea Bârsana
Este fără doar și poate cea mai frumoasă mănăstire pe care eu am văzut-o în România!
M-a copleșit de cum am pășit dincolo de porțile străjer. Este un locaș sfânt ce face cinste artei lemnului sculptat.
Este o capodoperă de bun gust ce împletește foarte bine toate elementele specifice Maramureșului. Fiecare construcție este în armonie cu natura și cu sufletul. Locul emană credință. Te încearcă pioșenia. Te mișcă sufletește. Este de văzut!
2.Cimitirul vesel „Săpânța”
Când spui Maramureș, primul obiectiv care îți vine pe buze este tocmai acest cimitir vesel, colorat, creativ, unic în lume.
Pe mine nu m-a înveselit pe cât credeam pentru că multe poezii sunt triste, însă m-a marcat ce poate să facă creativitatea unui om.
3.Mănăstirea Săpânța-Peri
Cea mai înaltă biserică din lemn din lume este la o aruncătură de băț de cimitirul Săpânța.
Dacă ajungeți la cimitirul vesel, ar fi păcat să nu opriți și aici. Personal, mie mi-a plăcut mai mult decât celebrul cimitir, iar atmosfera și locația inspiră pace și echilibru.
4. Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației
Este un loc pitoresc care trebuie văzut dacă vrei să cunoști cât mai bine regiunea aceasta fermecată. O să spuneți că este alt muzeu al satului.
Da, dar din punctul meu de vedere este mai frumos decât cel din București și locația sa este una deosebită. Chiar ești la țară.
Aici poți petrece o zi deosebită cu copiii, care au loc din plin să alerge, să se ascundă nestingheriți, să respire aer curat, să fie ei.
5. Orașul Sighetu Marmației
Este locul unde se agață harta în cui. Da, chiar găsești cuiul!
Din punctul meu de vedere, Muzeul Victimelor Comunismului și al Rezistenței este cel care dă o tonalitate aparte orașului. Muzeul este amenajat într-o fostă închisoare politică comunistă și a fost gândit ca o adevărată lecție de istorie, dar și ca o lecție despre forță lăuntrică, despre rezistență, despre crezuri în libertatea de gândire.
Este genul de muzeu în care ai nevoie de timp dacă vrei să asimilezi toată informația și cu siguranță nu este un loc pentru copii. Pentru că apasă și amintește cât de departe pot merge oamenii atunci când dețin puterea. Aici a murit însuși Iuliu Maniu și una din aripile închisorii este dedicată în întregime lui.
Comunismul este o perioadă pe care noi, cei tineri nu am prins-o, însă sunt multe generații înaintea noastră pentru care acest muzeu trezește amintiri nu tocmai plăcute.
Ana Blandiana, unul din fondatorii acestui muzeu expune atât de bine motivul existenței acestui loc: „Poate fi reînvăţată memoria?, Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din România este un convingător răspuns afirmativ.”
6. Baia Mare
A reprezentat pentru o mine o mare surpriză. Nu mă așteptam să îmi placă atât de mult și am văzut prea puțin din ce are el de oferit. Însă am tot timpul din lume de acum înainte. Mi-a plăcut centrul vechi, Turnul lui Ștefan și faptul că în 10 minute de la ieșirea din oraș, te bucuri deja de farmecul rural al Maramureșului.
Am văzut câteva obiective turistice, mai avem multe altele, dar e timp.
Dacă ar fi să aleg ce mi-a plăcut cel mai mult. Hmm. E simplu, foarte simplu! Mi-au plăcut oamenii! Aici omul este bun, se simte în ochii lui, în vocea lui, în dorința constantă de a fi de folos.
Dar trebuia să mă aștept!
Doar nașul este de aici și cea mai mare calitate a lui este tocmai această căldură sufletească, este om bun!
Aștept cu mare interes să îmi sugerați ce locuri să vizităm când ajungem data viitoare la nașii noștri iubiți. Sunt curioasă de acele recomandări ale locurilor care nu sunt atât de populare, dar sunt fermecate.
Până data viitoare, doar Cer senin!