top of page
Peonies

Gânduri pentru mame

Conversație cu cel mic, zilele trecute, la ora de culcare:

„Mami, mami, vreau să îți spun ceva! Deși nu am voie! Mădălina (doamna educatoare) ne-a rugat să păstrăm secretul! Dar eu nu pot, mami! Pentru că tu ești cea mai bună prietenă a mea! Și ție îți spun tot, mami! Noi pregătim la grădi un cadou de ziua voastră, mami! Gata ți-am zis. Acum hai să citim povestea.”

Recunosc că declarația în sine m-a topit! Ce dar poate fi mai frumos decât faptul că la cei cinci ani, Ares mă consideră cea mai bună prietenă a lui. Și știu că a fost sincer! Pentru că seara, când stăm lipiți unul de celălalt, după povestea de noapte bună, el se destăinuie și mă lasă să-i descopăr toate trăirile de peste zi. Este momentul meu preferat! Pot să-l țin în brațe strâns, să-i simt parfumul pielii și să mă încarc cu toată inocența lui!

Astăzi este 8 Martie! O zi pe care mi-o amintesc atât de bine din copilărie. Sau mai degrabă îmi amintesc toate pregătirile pe care le făceam pe furiș cu sora mea pentru a o surprinde plăcut pe cea pentru care noi două reprezentam totul. Nu știam atunci că o simplă îmbrățișare și un călduros „La mulți ani” erau suficiente pentru ea. Abia acum am început să înțeleg.

8 Martie reprezintă pentru mine în primul rând Ziua Mamei! Așa am asociat-o eu mult timp, copil fiind. Astăzi sunt și eu mamă! Este și ziua mea! Dar cu Ares alături, mereu este ziua mea! Și sunt convinsă că fiecare mamă simte asta, chiar și atunci când totul pare imposibil de greu! Pentru că o fi meseria de mamă cel mai frumos cadou, dar este și cea mai mare provocare! Pentru că noi creștem următoarea generație care într-o zi va schimba lumea! Și va putea face asta prin iubire, iubire pe care o învață de la noi!

Așa că tu, dragă mămică, strânge din dinți atunci când zilele nu sunt tocmai bune! La un moment dat, totul va căpăta un sens! Te descurci mai bine decât crezi! Și știi ceva? Nu trebuie să fii mereu perfectă! Știu că ai momente când nu știi dacă ceea ce faci este bine. E un sentiment normal! Toate mămicile îl au din când în când! Și meriți să te pui din când în când și tu pe primul loc! Meriți să te iubești, să te ierți, să îți iei timp!

Știu că ai vrea să le oferi copiilor tăi luna de pe cer! Și eu sunt tentată să o fac! Dar mă abțin! Pentru că mama mea m-a învățat cea mai importantă lecție pe care azi o prețuiesc atât de mult: dacă îmi doresc luna de pe cer, nu trebuie să aștept ca cineva să mi-o ofere, ci să mi-o iau singură. Să lupt pentru ceea ce-mi doresc! Asta vreau să-l învăț și eu pe Ares. Să muncească, să înțeleagă că cele mai mari satisfacții sunt cele muncite! Așa știu sigur că se va descurca oricând, fără mine!

Tot mama m-a învățat că este în regulă să-mi fie teamă! Curajos nu este cel căruia nu-i este frică, ci cel care învinge frica! Trebuie doar să avem încredere în forțele proprii! Și încerc să inspir și copilului meu acest crez: că este capabil să facă orice își dorește indiferent de obstacolele care apar în cale!

Eu, personal învăț în fiecare zi să fiu mamă. Am momente când simt că eșuez, când simt că nu sunt ceea ce ar trebui pentru el. Și nu am cum să nu mă gândesc: Doamne, cum a reușit mama să fie așa mamă? Mereu răbdătoare, mereu bună, mereu puternică! Dar mă liniștesc când văd iubirea din privirea lui și îmi reamintesc că sunt om, cu bune și cu rele. Că nu pot să le fac pe toate și nici nu îmi doresc asta. Nu vreau să fiu eroină! Nici ca mamă, nici ca femeie, nici ca soție, nici în viața profesională! Vreau să fiu eu! Cu momente de slăbiciune, cu momente de frustrare, cu momente de teamă! Mereu le depășesc, dar îmi dau voie să le am!

Așa că, dragi mămici, vă doresc să fiți ceea ce alegeți să fiți!

Și nu uitați, aveți cea mai frumoasă meserie din lume: modelați viitorul!

                                                                                   La mulți ani! Și Cer senin!

bottom of page