top of page

Autor: Robin S. Sharma

Notă: 7,8

Categorie literară: dezvoltare personală

Citat preferat: „În general, ne este frică să devenim ceva ce întrezărim în clipele noastre de grație.”

Tolstoi spunea: „Trăim pentru noi doar atunci când trăim pentru ceilalți.”

Credeți sau nu în această zicală?

Am citit Învățături spirituale pentru familia ta la scurt timp după ce am parcurs Când corpul spune NU, altă lecție despre cum să ne trăim viața, care te învață exact contrariul.  Acum fiecare dintre noi trebuie să găsească soluția optimă, dacă există așa ceva. Teoriile celor învățați se bat de multe ori cap în cap. Noi alegem cum să trăim și trebuie să ne asumăm asta. Însă nu strică să citim cât mai multe opinii, teorii și să ne formăm o imagine cât mai clară. Deși practica e literă de lege, nu?

Rezumat

Cartea de față aduce în prim plan alte învățăminte despre viață, despre familie, despre eul personal.

Pentru a fi mai aproape de cititor, totul este scris sub forma unor lecții oferite de fratele mai mare, trecut prin viață, prin durere și prin vindecare spirituală surorii sale aflată și ea într-un moment de răscruce în viața sa. Deși Catherine are o viață profesională de mare succes, o cumpănă îi deschide ochii. Ea realizează că familia este cea mai importantă. Dar cum va găsi calea înapoi spre cei mai dragi, când i-a neglijat atâția ani la rând? Aici intervine Julian, cel ce pare că a descoperit calea către împlinire în perioada în care s-a ascuns de lume și a trăit printre sihaștri.

Minusuri și plusuri

Hmm…mie personal mi s-a părut slăbuță. Mi-a lăsat senzația că este mult sub Tată bogat, tată sărac, altă carte scrisă de același autor.

Se citește foarte ușor, chiar și cu zgomot de fundal. Nu solicită foarte mult mintea, nici măcar sufletul.

Fiecare idee este susținută de foarte multe citate celebre. Asta mi-a plăcut. Am avut ce să notez de pe aproape fiecare pagină.

Nu contest învățăturile prezentate. Sunt bune, nu foarte complicate și aplicabile în viața noastră de zi cu zi. Doar că nu m-a cucerit modul în care s-a legat toată povestea. Nu mi-a ajuns la suflet. Mi s-a părut exagerată pe alocuri, dar exagerată înspre pueril cumva.

Da, mi-e greu să redau în cuvinte exact ce nu mi-a plăcut.

Concluzia este că am citit cărți mai bune de dezvoltare personală.

Recomandări

Robin Sharma este celebru pentru alte două cărți, Călugărul care și-a vândut Ferrari-ul și Tată Bogat, Tată sărac. Eu am citit-o pe ultima dintre ele și știu că mi-a plăcut, oricum mai mult decât aceasta. O voi citi și pe a treia pentru că sunt curioasă.

Nu mă dau în vânt după stilul autorului, dar asta nu înseamnă că nu are idei bune.

Ci doar că nu empatizez eu foarte mult cu acest stil prea debordant, cred.

Fiind o carte de dezvoltare personală, îmi este greu să vă spun dacă să o citiți sau nu.

 

Până data viitoare, Cer senin!

Învățături spirituale pentru familia ta

bottom of page