top of page

Zuleiha deschide ochii

Autor: Guzel Iahina

Notă: 9

Categorie literară: ficțiune, dramă, literatură rusă

Citat preferat: -

O carte care te poartă prin toate stările tocmai până în Siberia. Un roman atât de amplu, de complex, de detaliat, de uman. O poveste despre supraviețuire, despre puterea iubirii, despre viață. Trebuie doar să ai răbdare cu el, este totuși scris în stilul clasic rusesc.

 

Rezumat

 

Zuleiha, o tătăroaică cuminte și superstițioasă, are o viață tare dificilă. Nu atât din cauza soțului, ci a soacrei sale. Cu toate acestea, ea nu cunoaște altfel de existență. Pentru ea aceasta este normalitatea. Totul se schimbă în noaptea în care soțul este ucis, iar ea este deportată spre o destinație necunoscută.

Călătoria este o luptă de supraviețuire, de incertitudine, de noutate, de maturizare și de călire. Iar odată ajunsă la destinație, nimic nu se îmbunătățește, ci devine și mai crunt. Dacă majoritatea își permit să cedeze în fața morții, pentru ea nu există această opțiune. Pentru că în ea mai crește o viață…cel care o ajută să supraviețuiască este tocmai ucigașul soțului ei, comandantul coloniei de muncă din care Zuleiha ajunge să facă parte.

Toate evenimentele se derulează pe parcursul a aproximativ 16 de ani (1930-1946). Se întâmplă multe, personajele se transformă, se schimbă, iar finalul este cum nu mă așteptam. Fericit sau nu? Vă las pe voi să descoperiți.

 

Impresii

Eu recunosc că am avut momente când m-am întrebat de ce mă chinui să o citesc. Prima parte este atât de tărăgănată încât am trecut cu greu de ea. Mă plictisea. Durează un pic până prinzi drag de carte, până îți dai seama ce operă complexă ai în mână. Și când spun că durează un pic mă refer la 100 de pagini! Deci răbdare, dragă cititorule!

Pe mine personal m-a mișcat întreaga poveste, această pledoarie pentru viață. Pare ireală atâtă forță și dorință de a merge mai departe, în ciuda tuturor obstacolelor. Și totul este posibil pentru că ai alte persoane care luptă cot la cot cu tine. Nu degeaba se spune că greutățile, suferința apropie oamenii, îi face mai puternici. Această carte este exemplul cel mai elocvent. Iar liderul este la fel de important!

Este un bildungsroman. Eu așa îl privesc. Zuleiha evoluează enorm și frumos. Ea este epicentrul acțiunii și tot datorită ei, romanul devine feminin. Pentru că scoate la iveală tot ce poate face o mamă pentru copilul ei.

Însă nu lipsește nici personajul masculin care oferă vitalitate și forță romanului. Și bineînțeles, nu lipsește astfel nici povestea de iubire atât de încercată.

Ceea ce este cu adevărat frumos este că autoarea s-a inspirat din povestea bunicii ei care a trăit 16 ani într-o colonie de muncă din Siberia. Poate de aceea totul pare atât de credibil și de tulburător.

Zuleiha deschide ochii este o dramă cu mare impact emoțional. Deși nu se folosesc metafore sau figuri de stil. Limbajul este simplu, incisiv pe alocuri. Dar mișcă suflete!

Contextul istoric este explicat în detaliu de-a lungul romanului pentru a înțelege toate acțiunile care au loc. Ce politică a avut Uniunea Sovietică, ce mod de a-și trata proprii oameni, câtă cruzime față de popor…este și o lecție de istorie!

 

Recomandări

 

O carte bună! O carte scrisă complex și înțelept! Nu pare deloc un debut literar.

Mi-a plăcut! O recomand cu avertismentul că nu e o lectură facilă! Poate plictisi pe alocuri! Însă merită să rămâi ancorat în poveste!

O zi cu Cer senin!

bottom of page