top of page

Zbor în trecut

Autor: Kate Quinn

Notă: 9

Categorie literară: ficțiune istorică

Citat preferat: „Timpul este o roată, vastă și indiferentă, iar atunci când timpul trece și oamenii uită, ne confruntăm cu riscul de a ajunge acolo de unde am plecat. ”

„Zbor în trecut” este genul de carte pe care vrei să o termini repede de citit ca să mai faci și altceva. Că altfel te ține țintuit locului să afli ce se întâmplă mai departe. Motiv pentru care nici nu simți cele 600 de pagini.

Despre roman

Cel de-al Doilea Război Mondial. Nina este pilot al Forțelor Aeriene Sovietice și luptă cu îndârjire împotriva nemților. Viața ei a fost atât de dură încât războiul pare o joacă pentru ea. Nu are decât o singură frică care nu are legătură cu frontul.

 

1946, Boston. Jordan este o adolescentă de 17 ani care nu a cunoscut ororile războiului, însă în momentul în care tatăl ei îi face cunoștință cu viitoarea mamă vitregă, un război începe să contureze în sufletul fetei.

 

1950, Viena. Ian este fost corespondent de război care se ocupă în prezent cu capturarea criminalilor de război. Ținta lui este o anumită prădătoare, care i-a dat viața peste cap. Dar urmărirea ei pare uneori imposibilă. Până într-o zi!

 

Prădătoarea este personajul controversat al romanului. În timpul războiului, ea a hăituit. Acum a devenit pradă. O pradă greu de urmărit și de găsit. Însă oricât de periculoasă ar fi, are și ea o frică. O frică ce poartă un nume, care și-a făcut scop prinderea ei.

Gânduri, minusuri, plusuri

Mi-a plăcut romanul pentru că vorbește despre femei pilot legendare. Despre forța, cutezanța și disciplina lor. În prim plan este pasiunea Ninei pentru zbor. Pasiune nestăvilită descoperită din pură întâmplare. Ea pare făcută pentru cer și cerul pentru ea. Războiul este un bun prilej pentru a scoate la iveală tot ce știe ea mai bine: să zboare și să hăituiască.

Îmi place Nina. Este dârză, pasională, inteligentă și neînduplecată. Este genul de om pe care-l dorești lângă tine în caz de război. Știi că nu o să piară și nici tu nu o să pieri lângă ea. Pentru că este loială.

 

Nu mi-a plăcut începutul. A fost un pic greoi, parcă nu promitea mare lucru. Bine că am avut răbdare pentru că apoi nu m-am mai putut opri din lectură.

 

Am apreciat modul în care autorul a construit povestea astfel încât să lase mereu loc de intrigă, să nu dezvăluie tot deodată. Mereu afli lucruri noi despre personaje și despre trecutul lor.

 

Îmi place titlul. Înglobează perfect esența cărții. Este despre zbor și despre trecut. Dar este și despre iubire, iertare, dreptate, prietenie, război și ororile lui. Și mai este un mesaj care îmi place mult: viața ta este doar a ta, tu alegi cum să ți-o trăiești.

Nu m-a impresionat finalul. Mă așteptam la ceva mai intens după ani întregi de căutări. Însă cumva se sugerează că dreptatea primează în fața răzbunării.

Recomandări

Este posibil să fiu un pic mai subiectivă în cazul acestui roman. Era normal să-mi placă cumva. Dar doar un pic.

Este o carte bună, care are de toate. Acțiune, intrigă, istorie, povești de iubire. Are puterea să te prindă între paginile ei.

Eu de fiecare dată când o luam de pe noptieră, îmi propuneam să citesc doar câte un capitol și apoi să mai fac alte lucruri. Nu mi-a ieșit niciodată. Totul părea să sufere amânare odată ce mă cufundam în universul ei.

O recomand!

bottom of page