top of page

Autor: Carmine Gallo

Notă: 8

Categorie literară: psihologie practică

Citat preferat: -

Îmi amintesc de primul meu eșec în fața unui public: cel de la Balul Bobocilor din clasa a noua. Doamne, ce discurs am scos pe gură! Am urcat pe scenă cu un text care nici măcar nu era scris de mine și pe care nu am apucat să îl citesc decât de două ori. Am încercat să îl reproduc, rezultatul fiind unul dezastruos. În încercarea de a-mi aminti ce era scris, m-am bâlbâit, m-am repetat, m-am fâstâcit, m-am făcut de râs. Mi-am promis atunci că nu se va mai repeta așa experiență. Că de fiecare dată când voi fi în fața unui public, voi avea un discurs impecabil.

De atunci și până astăzi am evoluat mult, am vorbit mult în public și îmi place.

Dar mi-ar fi prins bine să citesc mai timpuriu o carte precum cea prezentată mai jos.

Despre carte

„Vorbește ca la TED” se adresează tuturor celor care vor să învețe să vorbească cu mai multă încredere și autoritate. Tuturor celor care susțin prezentări, vând produse și servicii. Tuturor celor care conduc oameni care au nevoie să fie inspirați. Dacă ai idei ce merită să fie transmise mai departe, tehnicile din această carte te vor ajuta să șlefuiești și să prezinți aceste idei mult mai convingător decât ți-ai imaginat vreodată.”

Mai bine de atât nu puteam să o spun. Iar pentru ca teoria prezentată în carte să fie cât mai explicită, autorul analizează cele mai populare discursuri de pe platforma online TED.com

Știați de această platformă? Eu habar n-aveam. Nici când am ales cartea nu m-am gândit că TED din titlu are vreo relevanță de acest fel. Așa că voi explica pentru cei care nu știu despre ce este vorba. TED.com este un site unde găsiți sute de discursuri, cu teme foarte variate care au revoluționat prin puterea lor. Puteți accesa pagina și veți înțelege mai ușor despre ce vorbesc.

Însă cele mai cunoscute, cele care au avut cel mai mare impact asupra publicului au fost analizate și s-a constatat că toate au 9 puncte comune, considerate elemente cheie pentru un discurs de succes. Aceste 9 reguli sunt dezbătute în detaliu pe parcursul cărții.

Eu recunosc că am accesat platforma după ce am terminat de citit și am ascultat câteva dintre discursurile foarte des menționate de-a lungul cărții. Și da, cei care vorbesc te cuceresc nu neapărat prin tema susținută, ci prin stilul de prezentare, prin tonalitatea aleasă, prin lejeritate, prin umor.

 

Însă ideea principală este că fiecare vorbitor de succes are foarte multă practică în spate. Este nevoie de multă muncă să reușești să devii memorabil printr-un discurs. Cele câteva minute de prezentare reprezintă de fapt sute de ore de pregătire. Un text de 2-3 pagini necesită zeci de pagini de idei. Este greu să fii concis, să găsești cuvintele care să exprime cel mai bine ideea. Pentru asta este nevoie de multă practică.

Păreri, recomandări

Indiferent că prezinți lucrarea de licență sau o idee colegilor de muncă, dacă vrei să fii cu adevărat ascultat și ba mai mult, să fii ținut minte, ai nevoie de mai mult decât o prezentare în Power Point. Vorbește ca la TED oferă o bază teoretică solidă pentru creionarea unei prezentări, unui discurs. Mai departe este treaba fiecăruia cât de mult se pregătește.

O găsesc o carte folositoare. Vine cu foarte multe exemple care pot fi și vizionate și astfel nu e deloc plictisitoare. Mi-ar fi prins bine să o citesc mai demult, când vorbeam mai des în public. Dar cine știe ce mai urmează…sigur e bună în biblioteca mea.

Nu vă gândiți că cele 9 reguli sunt inovatoare. Multe dintre ele le știți și poate chiar le-ați aplicat fără să vă dați seama în discursurile voastre. Cel puțin eu da. Altele vă vor surprinde. De exemplu un titlu bun cică nu ar trebui să depășească 140 de caractere. E dovedit științific.

Eu am vorbit mult în public și acum cred că am un pic de fler, pe care l-am căpătat o dată cu experiența. Am exersat mult. Am văzut ce prinde, ce nu prinde la public. Și depinde foarte mult cui te adresezi. Am învățat să transform emoția în ceva constructiv. Și am înțeles cât de important este să fiu naturală, să cred în ceea ce spun. Și să vin cu povești, ale mele sau ale celor pe care îi cunosc. Aceste idei le-am găsit și în carte.

Dar până la 9 mai sunt multe altele.

Cartea aceasta vă poate ușura munca. Dacă nu acum, poate mai târziu.

De asemenea vă oferă ocazia să vizionați niște discursuri chiar bune de pe platforma online, multe dintre ele fiind foarte motivaționale. Poate vă găsiți acolo inspirația.

Puteți să-i oferiți o șansă.

Eu o recomand oricui, nu doar celor care susțin discursuri sau prezentări regulat.

 

Vă doresc spor la citit și Cer senin!

Vorbește ca la TED

bottom of page