top of page

Autor: Carmine Gallo

​

Notă: 8

​

Categorie literară: psihologie practică

​

Citat preferat: -

​

Îmi amintesc de primul meu eÈ™ec în faÈ›a unui public: cel de la Balul Bobocilor din clasa a noua. Doamne, ce discurs am scos pe gură! Am urcat pe scenă cu un text care nici măcar nu era scris de mine È™i pe care nu am apucat să îl citesc decât de două ori. Am încercat să îl reproduc, rezultatul fiind unul dezastruos. În încercarea de a-mi aminti ce era scris, m-am bâlbâit, m-am repetat, m-am fâstâcit, m-am făcut de râs. Mi-am promis atunci că nu se va mai repeta aÈ™a experiență. Că de fiecare dată când voi fi în faÈ›a unui public, voi avea un discurs impecabil.

De atunci È™i până astăzi am evoluat mult, am vorbit mult în public È™i îmi place.

Dar mi-ar fi prins bine să citesc mai timpuriu o carte precum cea prezentată mai jos.

​

Despre carte

​

„VorbeÈ™te ca la TED” se adresează tuturor celor care vor să înveÈ›e să vorbească cu mai multă încredere È™i autoritate. Tuturor celor care susÈ›in prezentări, vând produse È™i servicii. Tuturor celor care conduc oameni care au nevoie să fie inspiraÈ›i. Dacă ai idei ce merită să fie transmise mai departe, tehnicile din această carte te vor ajuta să È™lefuieÈ™ti È™i să prezinÈ›i aceste idei mult mai convingător decât È›i-ai imaginat vreodată.”

Mai bine de atât nu puteam să o spun. Iar pentru ca teoria prezentată în carte să fie cât mai explicită, autorul analizează cele mai populare discursuri de pe platforma online TED.com

ȘtiaÈ›i de această platformă? Eu habar n-aveam. Nici când am ales cartea nu m-am gândit că TED din titlu are vreo relevanță de acest fel. AÈ™a că voi explica pentru cei care nu È™tiu despre ce este vorba. TED.com este un site unde găsiÈ›i sute de discursuri, cu teme foarte variate care au revoluÈ›ionat prin puterea lor. PuteÈ›i accesa pagina È™i veÈ›i înÈ›elege mai uÈ™or despre ce vorbesc.

​

Însă cele mai cunoscute, cele care au avut cel mai mare impact asupra publicului au fost analizate È™i s-a constatat că toate au 9 puncte comune, considerate elemente cheie pentru un discurs de succes. Aceste 9 reguli sunt dezbătute în detaliu pe parcursul cărÈ›ii.

Eu recunosc că am accesat platforma după ce am terminat de citit È™i am ascultat câteva dintre discursurile foarte des menÈ›ionate de-a lungul cărÈ›ii. Și da, cei care vorbesc te cuceresc nu neapărat prin tema susÈ›inută, ci prin stilul de prezentare, prin tonalitatea aleasă, prin lejeritate, prin umor.

 

Însă ideea principală este că fiecare vorbitor de succes are foarte multă practică în spate. Este nevoie de multă muncă să reuÈ™eÈ™ti să devii memorabil printr-un discurs. Cele câteva minute de prezentare reprezintă de fapt sute de ore de pregătire. Un text de 2-3 pagini necesită zeci de pagini de idei. Este greu să fii concis, să găseÈ™ti cuvintele care să exprime cel mai bine ideea. Pentru asta este nevoie de multă practică.

​

Păreri, recomandări

​

Indiferent că prezinÈ›i lucrarea de licență sau o idee colegilor de muncă, dacă vrei să fii cu adevărat ascultat È™i ba mai mult, să fii È›inut minte, ai nevoie de mai mult decât o prezentare în Power Point. VorbeÈ™te ca la TED oferă o bază teoretică solidă pentru creionarea unei prezentări, unui discurs. Mai departe este treaba fiecăruia cât de mult se pregăteÈ™te.

O găsesc o carte folositoare. Vine cu foarte multe exemple care pot fi È™i vizionate È™i astfel nu e deloc plictisitoare. Mi-ar fi prins bine să o citesc mai demult, când vorbeam mai des în public. Dar cine È™tie ce mai urmează…sigur e bună în biblioteca mea.

Nu vă gândiÈ›i că cele 9 reguli sunt inovatoare. Multe dintre ele le È™tiÈ›i È™i poate chiar le-aÈ›i aplicat fără să vă daÈ›i seama în discursurile voastre. Cel puÈ›in eu da. Altele vă vor surprinde. De exemplu un titlu bun cică nu ar trebui să depășească 140 de caractere. E dovedit È™tiinÈ›ific.

Eu am vorbit mult în public È™i acum cred că am un pic de fler, pe care l-am căpătat o dată cu experienÈ›a. Am exersat mult. Am văzut ce prinde, ce nu prinde la public. Și depinde foarte mult cui te adresezi. Am învățat să transform emoÈ›ia în ceva constructiv. Și am înÈ›eles cât de important este să fiu naturală, să cred în ceea ce spun. Și să vin cu poveÈ™ti, ale mele sau ale celor pe care îi cunosc. Aceste idei le-am găsit È™i în carte.

Dar până la 9 mai sunt multe altele.

Cartea aceasta vă poate uÈ™ura munca. Dacă nu acum, poate mai târziu.

De asemenea vă oferă ocazia să vizionați niște discursuri chiar bune de pe platforma online, multe dintre ele fiind foarte motivaționale. Poate vă găsiți acolo inspirația.

Puteți să-i oferiți o șansă.

Eu o recomand oricui, nu doar celor care susțin discursuri sau prezentări regulat.

 

Vă doresc spor la citit și Cer senin!

​

Vorbește ca la TED

bottom of page