top of page

Un pic din Sighișoara
și din satele din jur

Sighișoara este, așa cum majoritatea știm deja, unul din orașele turistice din țară, nu doar din zona Transilvaniei.

Dar până nu-l vizitezi și nu respiri aerul medieval, nu îi înțelegi cu adevărat farmecul.

Sighișoara ca Sighișoara, dar satele dimprejur sunt altă comoară ce merită explorată și apreciată.

Eu recunosc că m-am îndrăgostit de zona rurală și am de gând să revin.

Dar până la următoarea vizită, să vă povestesc de ce mi-a plăcut mie atât de mult aici.

IMG_2959.jpg

Nu voi vorbi despre orașul Sighișoara, ci doar despre cetatea orașului pentru că doar asta am văzut. Așa că afirm cu tărie că este cea mai frumoasă și cea mai bine conservată cetate de la noi din țară.

 

Aveam crâmpeie de amintiri de la vârsta de 10 ani când am mai fost aici, însă acum la cei 32 de ani, m-am putut bucura cu adevărat și am putut înțelege valoarea locului. DA, un mare DA pentru cetatea Sighișoarei.

Nu voi vorbi despre importanța istorică, culturală (este suficient să menționez că este parte din patrimoniu UNESCO), ci doar despre vibe-ul pe care mi l-a transmis.

M-am simțit cumva într-un timp trecut trecut datorită arhitecturii, dar ancorată și în prezent prin  numărul mare de turiști dornici să exploreze fiecare turn, fiecare străduță.

IMG_2972 2.HEIC
IMG_3023.HEIC

Deși la un moment dat picioarele simt greutatea urcușului, inima rămâne ușoară pentru că simte starea de bine a locului. Și este așa de fain să te plimbi pe străduțe locuite, cu căsuțe viu colorate, cu parfum de langoși, iar sub tălpi să simți dalele trecutului.

Cetatea Sighișoarei mi-a plăcut mult, foarte mult. 

E de pus pe lista obiectivelor care merită atenție nu doar națională, ci mondială.

IMG_3061.jpg

Când am lăsat în urmă Sighișoara și ne-am mutat la țară pentru restul weekendului, am înțeles cât de frumoasă este Transilvania de la sat.

Despre Viscri știe deja toată lumea și da, este un sat frumos care a învățat să-și vândă marfa fără a-și pierde identitatea.

 

Dar despre Biertan, Mâlancrav, Bethlen, Cloașterf, câți ați auzit? Și sigur sunt multele altele. Eu, ingrata, habar n-aveam...

Biertan a fost cea mai frumoasă surpriză a weekendului cu a sa biserică fortificată, ce deține chiar și recorduri mondiale. Bethlenul este satul care ascunde un adevărat castel, drumul până la Mâlancrav este cel mai frumos drum pe care am hoinărit în ultimii ani, iar Cloașterf este satul în care ne-am petrecut nopțile și în care am avut răgaz să văd și amprenta lăsată de timp peste casele nelocuite, părăsite.

 

 Rupea m-a impresionat cel mai puțin, deși probabil este cel mai cunoscut dintre toate, însă și cetatea de aici merită bifată măcar o dată.

85C513B3-58F4-4DA3-BD5E-93B948CDD014.JPG
IMG_3276.HEIC

Și câte mai sunt de văzut! Aici am aflat de ViaTransilvanica pentru că trece prin această zonă. Este un traseu de 1400 de km care se poate face la pas sau cu bicicleta și care acoperă numeroase locuri și obiective turistice importante din diferite zone ale țării. Acest traseu este pe wishlist pentru un viitor sper nu prea îndepărtat.

Trebuie să mă întorc să văd dacă am dreptate în afirmația pe care o scriu acum: Fiecare sat al acestei regiuni are potențial turistic deoarece arhitectura caselor este nobilă, iar importanța pe care comunitatea a acordat-o și o acordă bisericii au făcut dintr-un simplu edificiu un adevărat obiectiv turistic fortificat. Iar tihna este literă de lege.

IMG_3442.jpg

Țin să subliniez că aceste locuri sunt pentru cei ce doresc să se conecteze cu natura, pentru cei care vor să trăiască din nou simplu, pentru cei care nu știu cum este la țară, pentru cei care vor să-și odihnească mintea, pentru cei care vor să oprească un pic din goana după timp.

 

Nu ai prea multe de făcut, doar să te plimbi, să inspiri, să descoperi viața simplă.

Poate de aceea am întânit atât de mulți turiști bogați în locuri atât de simple. S-or fi săturat de opulență!

IMG_3154.HEIC
IMG_3180.jpg

Nu știu cum este să fii localnic în aceste sate, multe dintre ele pe jumătate pustii.
Însă am înțeles cum este să fii turist. Este liniștitor de bine! Mai vreau!
Și ai ce să vezi, ici un castel, ici o fortificație, colea plantație de hamei și mai încolo o vacă păscând.

Eu abia aștept să mă întorc! Deci? Ce locuri din această zonă să mai adaug pe listă?

Vă doresc doar Cer senin!

bottom of page