Ultimii martori
Autor: Svetlana Aleksievici
Notă: 9
​
Categorie literară:
​
Citat preferat: -
​
„Ultimii martori” este a treia carte a autoarei pe care o citesc (celelalte două sunt: Războiul nu are chip de femeie È™i Rugăciune pentru Cernobîl).
Și aceasta este tot despre durere, despre pierdere, despre trecut. Dar zdruncină È™i mai tare ca celelalte. Pentru că cei care povestesc despre trecutul lor sunt chiar ultimii martori ai războiului. Sunt cei care atunci erau copii. Cei care abia înÈ›elegeau ce este viaÈ›a È™i brusc moartea i-a înconjurat de pretutindeni.
Ultimii martori sunt copii bieloruÈ™i din cel De-al Doilea Război Mondial. Dar mărturiile lor ar putea fi a oricărui copil care a trăit războiul, indiferent de naÈ›ionalitate. Pentru că acest război nu a dus nimic bun nimănui…
De ce citesc despre acest subiect atât de dureros? De ce mă încarc cu atâta suferință? De ce recomand astfel de lectură? Pentru că este nevoie să nu uităm ce face ura, ce aduce un război. Pentru că este un mod de a-mi aminti ce norocoÈ™i suntem. Pentru că astfel învățăm cât de valoroasă este pacea. Pentru că astfel de cărÈ›i prezintă adevărata față a istoriei.
Multe poveÈ™ti sunt ale unor adulÈ›i care atunci aveau doar 2-3 ani. Ce îÈ™i poate aminti un copil atât de mic? ÎÈ™i aminteÈ™te groaza, îÈ™i aminteÈ™te foamea, îÈ™i aminteÈ™te cum arată moartea…îÈ™i aminteÈ™te mai multe decât am putea bănui. Pentru că războiul nu a durat câteva luni, ci câÈ›iva ani în care ei au crescut È™i au înÈ›eles tot mai multe… Iar cei mai mari au totul atât de clar în suflet…să fii martor la uciderea tuturor membrilor familiei È™i să nu poÈ›i face nimic. Dacă nu mureau de mâna duÈ™manului, sufereau de foame, de boli, de dor.
Da…ceea ce am citit în această carte pare produsul imaginaÈ›iei. Ce bine ar fi fost…
Din păcate, este realitatea din spatele frontului. O realitate pe care au trăit-o milioane de copii…
Mă uit la carte, mă uit la taste, din nou la carte…nu am prea multe să vă scriu că mi-e teamă că o vă sperii. Dar vreau s-o fac pentru cei care nu căutaÈ›i doar poveÈ™ti vesele, cu happy end. Vreau să scriu câteva rânduri ca omagiu pentru toÈ›i cei care au supravieÈ›uit unui război în care nu au avut nici o vină…
Următorul paragraf te va lămuri cu siguranță dacă poți s-o citești sau nu:
​
„E război…Dar noi trebuie să arăm…
Mama, sora È™i fratele meu au plecat la câmp să semene in. N-a trecut mai mult de o oră, că au venit fuga femeile:
-Dunia, i-au împuÈ™cat pe ai tăi. Sunt întinÈ™i pe câmp…
Mama era pe răzor, iar din sac curgeau seminÈ›e. Fusese ciuruit de gloanÈ›e…
Am rămas singură cu un nepoÈ›el al meu. Sora mea născuse recent, iar soÈ›ul ei era la partizani. Doar cu băieÈ›elul ăsta…
Eu nu È™tiam să mulg vaca. Sărmana mugeÈ™te în grajd, simte că nu e femeia care o mulge. Câinele urlă toată noaptea. Și vaca la fel…
Bietul copilaÈ™ se târăște la mine, vrea să sugă lapte…Mi-am adus aminte cum îi dădea de mâncare sora mea…Îi întind sfârcul, el molfăie È™i adoarme. Eu nu am lapte, dar el oboseÈ™te de efort È™i adoarme. Unde a răcit? Cum s-a îmbolnăvit? Sunt È™i eu mică, ce să înÈ›eleg? TuÈ™eÈ™te, tuÈ™eÈ™te È™i n-are ce mânca. Vaca ne fusese deja confiscată de poliÈ›ai.
Și a murit copilaÈ™ul. A gemut ce a gemut È™i a murit. Deodată nu se mai aude nimic dinspre el. Ridic cârpele, e negru tot, doar fetiÈ™oara i-a rămas albă. O fetiÈ™oara albă, iar el negru tot.
E noapte. Ferestrele sunt negre. Unde să mă duc? Am să aÈ™tept dimineaÈ›a. O să-i chem pe oameni. Acum stau È™i plâng că nu e nimeni în casă, nici măcar copilaÈ™ul ăsta. Când s-a crăpat de ziuă, l-am pus într-un cufăraÈ™… De la bunicul ne rămăsese un cufăraÈ™ în care îÈ™i È›inea el instrumentele, mic cât un pacheÈ›el. Îmi era frică să nu vină pisicile sau È™obolanii să-l mănânce. Era aÈ™a de mititel, chiar mai mic decât atunci când trăia. L-am învelit într-un È™tergar curat È™i l-am sărutat.
CufăraÈ™ul era chiar pe mărimea lui…”
​
Ceea ce ai citit mai sus este mărturia unui copil de numai 11 ani.
Este doar una din zecile de mărturii care alcătuiesc cartea. Și nu este cea mai dureroasă…
Cam atât. Dar sper să fie suficient pentru ca tu să poÈ›i lua o decizie. O vei citi sau nu?