top of page
Pages of Book

Top 10 cărți Paulo Coelho

10 ani de când am descoperit universul lui Paulo Coelho.

10 cărți citite.

De fiecare dată când am dat nas în nas cu una dintre cărțile sale, nu am ezitat și am citit-o. Nu toate sunt de nota 10, nici măcar de 9 sau de 8, însă fiecare are ceva diferit, inedit.

Paulo Coelho este genul de scriitor versatil și te surprinde cu tema aleasă, cu modul de expunere. Singurul aspect pe care-l regăsești în toate cărțile sale și care pe mine mă face să revin la el din când în când, este morala dincolo de poveste. Trecând peste subiectul uneori superficial la prima vedere, descoperi un adevărat izvor de mesaje, de lecții, de povețe. Asta îmi place atât de mult la scriitorul Paulo Coelho: ne învață să trăim mai curat, mai cinstit, mai frumos, doar în iubire!

 

Dacă ar fi să fac un clasament al cărților sale, acesta ar arăta astfel:

Locul 10:

Învingătorul este întotdeauna singur

(notă: 6,7)

Cea mai cunoscută carte a autorului, ultima citită de mine. Deși are cel mai inspirat titlu dintre toate, mi-a transmis cel mai puțin. Impactul mesajelor este ca de obicei, tulburător, însă povestea în sine nu m-a cucerit. Subiectul actual, mesajul străvechi: banul este ochiul diavolului. Și zugrăvește perfect imaginea societății în care trăim!

„Când cineva începe să reflecteze asupra deciziei pe care trebuie să o ia, în general renunță – e nevoie de mult curaj pentru anumiți pași”.

Locul 9:

11 minute

(notă: 7)

Prima carte citită de Paulo Coelho. Mă mir că am citit-o pe a doua. Exista șansa să îmi fac o părere greșită pentru că primul contact nu a fost Wow! Nu mi-a plăcut povestea. Mi-a plăcut mesajul, cel al descoperirii de sine.

„Pe om timpul nu-l transformă, învăţătura nu-l transformă, unicul lucru care te poate face să-ţi schimbi gândurile e dragostea.”

Locul 8:
Adulter
(notă: 8)

Titlul se potrivește perfect subiectului cărții. Nimic complicat, o viață dublă, o criză existențială și o iubire ce iartă totul. Rutina poate ucide iubiri.

Iubirea nu este doar un sentiment;  este o artă. Și, ca orice artă, inspirația, nu este suficientă. Este nevoie, de asemenea, de multă muncă.”

Locul 7:
Vrăjitoarea din Portobello
( notă: 8)

Este bine sau nu să fii diferit, să nu te încadrezi în categoriile sociale deja existente? Este normal să îți urmezi chemarea chiar dacă sfidezi puteri ce guvernează lumea? Este în regulă să te lași purtat în dimensiuni spirituale necunoscute? Ne va răspunde Atena, vrăjitoarea. Noi vom răspunde la întrebările ce vor apărea în sufletul nostru de-a lungul romanului. Vom învăța din nou, ne vom descoperi pe noi.

„Dragostea este. Fără definiții. Iubește și nu întreba prea multe. Doar iubește!”

Locul 6:

Diavolul si domnișoara Prym

(notă: 8,8)

Un roman despre integritate, despre balanța bine-rău din sufletul omului. Autorul reușește să surprindă foarte bine slăbiciunea umană în fața banului, răsturnarea echilibrului atunci când intervine ispita.

„Victoriile și înfrângerile fac parte din viața tuturora – afară de cea a lașilor […] de vreme ce unii ca ei nu pierd și nu câștigă niciodată.”

Locul 5:

 La râul Piedra am șezut

și-am plâns

(notă: 9)

 

O poveste de dragoste bazată pe credință! O meditație pe seama atâtor subiecte ce ne definesc viața. O lecție despre noi.

„Niciodată nu putem judeca viaţa celorlaţi, pentru că fiecare îşi cunoaşte propria durere şi renunţare.”

Locul 4:

Veronica se hotărăște să moară

 (notă: 9.5)

Cartea este un îndemn să trăim prezentul, să fim noi înșine, să depășim fricile și să rupem barierele sociale care ne incomodează! Viața noastră este despre noi, nu despre alții! Timpul este acum! Povestea Veronicăi este povestea noastră!

„Tot ce am e prezentul, după cât se pare, foarte scurt. Exact asta are toată lumea și e totdeauna scurt, chiar dacă unii cred că au un trecut în care au acumulat lucruri și un viitor în care vor acumula și mai multe.”

 

 

Locul 3:

Al cincilea munte

(notă: 9.5)

Când sunt revoltată, ar trebui să mă întorc spre această carte și să îmi amintesc că există  soluție pentru orice problemă chiar și atunci când nu se arată niciuna. Trebuie doar să am încredere în mine și în Dumnezeu. Al cincilea munte este despre credința în Dumnezeu și despre statornicia de a-l urma chiar și atunci când viața nu este deloc blândă cu tine. Iar cei care nu cunosc conceptul efectului de turmă, îl vor descoperi aici.

 

 „Un copil poate să-l învețe oricând pe un adult trei lucruri: cum să fie mulțumit fără motiv, cum să nu  stea locului niciodată și cum  să ceară cu insistență ceea ce-și dorește.”

 

 

 

Locul 2:

Alchimistul 

( notă: 9.7)

Cât de curajoși suntem să ne urmăm cu adevărat visul? Cât de bravi suntem să lăsăm totul baltă și să începem din nou, de la 0 pentru a ne urma glasul inimii? Acesta ar trebui să fie scopul nostru în această viață: să facem ceea ce ne dorim cu adevărat sau măcar să încercăm din răsputeri! Aceasta este lecția oferită de autor alături de multe alte taine, inclusiv cea a alchimiei.

„Sunt în viață. Când mănânc, acesta este singurul lucru la care mă gândesc. Dacă sunt în mers, mă concentrez doar la mers. Dacă am de luptat atunci va fi o zi la fel de bună, ca oricare alta, pentru a muri. Dacă te poti concentra mereu asupra momentului prezent, vei fi un om fericit. Viața este momentul pe care îl trăim acum.”

Locul 1:

Brida

(notă:10)

Din punctul meu de vedere, înglobează toate talentele lui Paulo Coelho: scriitor, cercetător, învățător, confesor, magician. Brida este o taină pe care dacă reușim să o descifrăm, vom fi mai bogați sufletește. Brida este iubire, curaj, speranță. Brida este ceea ce vrei să fie!

Să nu renunți niciodată la îndoieli. Când dispar îndoielile înseamnă că te-ai oprit pe drum.”

Voi citiți Paulo Coelho? Dacă da, care este cartea preferată și de ce?  Abia aștept să văd ce ați răspuns!

 

Vă doresc zile cu Cer senin!

bottom of page