top of page

Thrive

Autor: Arianna Huffington

Notă: 8,3

Categorie literară: dezvoltare personală

Citat preferat: The greatest weapon against stress is our ability to choose one thought over another.”

Cum definim succesul? Când considerăm că avem o viață bună?

Cred că fiecare dintre noi are propria definiție, însă majoritatea dintre ele includ cuvinte precum putere și bani, nu? Oamenii de succes sunt cei bogați, cu multă putere, care nu au grija zilei de mâine. Însă se pare că urmările acestui tip de succes sunt foarte dăunătoare.

Această carte ne arată că succesul ar trebui definit altfel. Ar trebui adăugată o nouă dimensiune lângă cea a puterii și bunăstării financiare. O dimensiune prin care să avem grijă de sufletul nostru…

 

Despre carte

 

Succesul. Toți alergăm după el. Și nu știm cum să-l obținem în așa fel încât să ținem cont de timp, de familie, de sănătate. Uităm că toate aceste lucruri nu se pot cumpăra. Și că de fapt ele ne aduc fericirea.

Suntem mereu pe fugă, mereu stresați, mereu dornici de mai mult.

Arianna Huffington, femeie de afaceri, a învățat pe propria piele costul goanei după succes. Destinul i-a dăruit o lecție pe care vrea să o împărtășească cu noi.

Ea a realizat că în viață este nevoie de echilibru.

Știm asta deja. Dar cum obținem acest lucru?

Autoarea ne propune îmbrățișarea unei noi dimensiuni formată din bunăstare, înțelepciune, miracol și dorința de a dărui.

Aceste 4 valențe reprezintă cele patru capitole mari ale cărții. Fiecare în parte este analizată și susținută prin multe studii științifice, dar și prin exemple personale.

Se pune mult accent pe meditație și beneficiile ei, pe deconectarea de tehnologie măcar noaptea, pe urmarea intuiției, pe gratitudine și multe alte aspecte ce par mărunte, dar care pot îmbunătăți viața. Cum ar fi somnul sau relația cu animalele. Important este să găsim fiecare calea prin care să ne încărcăm bateriile. Pentru că, din păcate suntem obsedați de timp și trăim în secolul epuizării și stresului.

Cartea este o sursă valoroasă de informații. Multe aspecte sunt de mare interes.

Dar…

 

Păreri

 

…parcurgând cartea, am realizat cât de interesante sunt experiențele personale pe lângă toate statisticile, toate datele care vin ca și argumente solide. Nu am reținut nici o cifră, nici un bilanț. Însă m-a mișcat franchețea cu care autoarea povestește despre perioada în care fiica ei a fost dependentă de droguri, despre divorț. Sau despre copilăria ei în Grecia.

 

Mi-a plăcut îndemnul că trebuie să muncim pentru ceea ce ne dorim, dar să acceptăm când nu primim chiar ceea ce ne doream. Poate nu era pentru noi. Este un fel de joc FairPlay cu însăși viața. Nu are rost să acumulăm frustrări inutile.

 

Iar modul cum gestionăm situațiile dificile din viața noastră este crucial pentru noi.

Așa cum spuneam, cartea este de un real interes. Doar că nu am rezonat eu cu modul de prezentare. A fost prea sec, prea multe informații reci. Nu a aprins în mine acea scânteie, acel click care să genereze o schimbare.

 

Recomandări

 

Vă recomand exercițiul gratitudinii pe care-l recomandă și autoarea-la finalul fiecărei zilei să facem o listă pentru care suntem recunoscători. Vom realiza ce norocoși suntem.

Vă recomand să dormiți suficient, așa cum ne sugerează și autoarea cărții. Beneficiile sunt numeroase.

Vă recomand să citiți cartea. Nu este pierdere de timp. Sigur vă veți regăsi în câteva din situații.

Sper să aveți parte de succesul pe care-l descrie autoarea. Chiar cred în definiția ei.

O săptămână cu Cer senin!

bottom of page