Autor: Sarah Pearse
​
Notă: 8,3
​
Categorie literară: literară thriller, ficțiune
​
Citat preferat: -
​
Declar că îmi displace profund tot ce intră în categoria numită horror. Nu-mi oferă deloc o stare bună, stare care se extinde È™i după ce am vizionat filmul sau am citit cartea. De fapt, singura lectură care s-a apropiat cel mai mult de acest gen este romanul Sanatoriul. Însă e prea mult să-l clasăm în categoria horror. Este mai degrabă un thriller care mi-a făcut părul măciucă pe alocuri.
​
Subiectul cărții
​
Povestea începe în 2018, când arhitectul Daniel dispare fără urmă. Ultima sa apariÈ›ie este la cel mai nou proiect al său, un sanatoriu ce va deveni hotel de lux, izolat de lume, undeva în Alpii ElveÈ›ieni.
AcÈ›iunea se mută apoi în 2020, când hotelul este o adevărată atracÈ›ie turistică datorită lui Lucas, partenerul lui Daniel, care a dus mai departe visul lor comun.
Aici se întâlnesc mai multe personaje ce par să nu aibă legătura unul cu celălalt, dar nu este chiar ce pare la prima vedere…apoi încep să dispară È™i să apară…
Din cauza condiÈ›iilor meteo È™i a locului unde se află hotelul, nimeni nu mai poate să ajungă la ei, nici măcar poliÈ›ia. Cei prinÈ™i acolo sunt pe cont propriu È™i fiecare zi dezvăluie noi secrete din trecut. Secrete ce aduc moartea…
​
Personaje
​
Elin ajunge la hotelul „Le Sommet” alături de iubitul ei pentru a celebra logodna fratelui său. Însă venirea sa a fost un act de voință considerabil È™i nu pare foarte fericită să-È™i revadă fratele. Un incident din trecut le-a marcat pentru totdeauna relaÈ›ia. De asemenea, Elin se află È™i pe plan profesional într-o pauză deoarece ultimul caz a lăsat urme adânci. Elin este detectiv È™i toate simÈ›urile sale se ascut în momentul în care simte că cei din jurul ei mint. Apoi dispare o persoană, dar apare alta…È™i totul ia un avânt macabru! Iar Elin este singura competentă să rezolve misterul sau misterele…
Lucas, Isaac, Cecile, Adele, Laure sunt alte personaje cheie în toată acÈ›iunea romanului. Fiecare dintre ele are o poveste ascunsă È™i un motiv să devină victime sau agresori…
​
Păreri, minusuri, plusuri
​
Primele pagini mi-au dat fiori, mi s-a strâns stomacul de frică. Vă daÈ›i seama ce putere au cuvintele! Iar senzaÈ›ia s-a repetat de câteva ori bune de-a lungul întregului roman.
Chiar È™i scenele de suspans sunt atât de bine construite încât mi s-a zburlit părul. Și am rămas de multe ori după ce am pus cartea pe noptieră cu o senzaÈ›ie neplăcută, cu un sentiment greoi…Acest sentiment nu îmi place mie, dar asta dovedeÈ™te cât de tare m-a acaparat cartea, cum m-a prins în vâltoarea sa. Autorul È™tie să aleagă cuvintele astfel încât să creeze scene cu impact puternic.
O mască, brățări de cupru, casete de sticlă, sanatoriu. Aceste cuvinte mă puneau în gardă de fiecare dată când apăreau pe hârtie. Spre deosebire de film, unde poÈ›i să închizi ochii, aici nu poÈ›i. PoÈ›i doar să citeÈ™ti în continuare. Spre norocul meu, violenÈ›a din timpul actelor nu este descrisă, ci doar rezultatul lor.
Unele acțiuni par trase de păr, iar unele motive mi s-au părut fără logică.
Finalul, mai exact chiar ultimele rânduri din carte m-au lăsat cu multe întrebări: De ce a împins-o? Pentru rănile din trecut? Pentru că aÈ™a e de fapt natura lui? A minÈ›it atunci È™i în legătura cu Sam?
Dacă citiți cartea, chiar aș vrea să discutăm finalul. Să văd cum ați interpretat voi?
​
Recomandări
​
Pentru iubitorii genului horror, romanul este pistol cu apă. Este doar un thriller.
Pentru mine, suspansul romanului devenea horror pe alocuri.
Involuntar, cartea îmi aduce aminte de filmul Shining.
Este o carte bună pentru genul ei. Dar eu am nevoie de o pauză după astfel de subiecte.
Voi citi o vreme despre flori și curcubee. Glumesc!
Vă doresc Cer senin!
Sanatoriul