top of page

Autor: Svetlana Aleksievici

​

Notă: 9

​

Categorie literară: non-ficțiune, mărturii reale

​

Citat preferat: „Atomul militar înseamnă Hiroshima È™i Nagasaki, iar atomul paÈ™nic înseamnă un bec aprins în fiecare casă. Nimănui nu-i trecea atunci prin minte că atomul militar È™i cel paÈ™nic sunt gemeni. De-un neam. Ne-am deÈ™teptat, toată lumea s-a deÈ™teptat, dar după Cernobîl. Astăzi bieloruÈ™ii, ca niÈ™te „cutii negre” vii, înregistrează informaÈ›ii pentru viitor. Pentru toÈ›i.”

​

Cernobîl, cea mai mare catastrofă nucleară a tuturor timpurilor, a revenit pe buzele noastre datorită miniseriei televizate de la HBO, Cernobîl, considerat cel mai bun serial din toate timpurile. ToÈ›i È™tiam câte ceva despre Cernobîl, dar prea puÈ›in. Filmul a dezvăluit aspecte care au îngrozit, au È™ocat o lume întreagă. Eu nu l-am văzut. Nu încă. Am vrut să citesc întâi cartea care a inspirat filmul. Și nu am fost pregătită pentru ea...Dar poÈ›i oare să fii pregătit pentru aÈ™a ceva? Dar ce să mai spunem despre cei care au trăit evenimentul? Despre cei care trăiesc consecinÈ›ele lui? Răspunsul la aceste întrebări ni-l vor oferi chiar ei, oamenii Cernobîlului.

​

Dar dacă nu vreți să citiți despre moarte, mai bine renunțați! Luați altă carte! Pentru că aici nu putem nega realitatea, ci doar să ne izbim dureros de ea...

​

În loc de rezumat

​

Subiectul este deductibil încă din titlu: dezastrul nuclear de la Cernobîl. Dar nu veÈ›i descoperi nici o statistică, nici o analiză a dezastrului, nimic formal! Nu veÈ›i elucida cine, de ce, cum. Nu veÈ›i înÈ›elege foarte mult fila de istorie numită Cernobîl!

Rugăciune pentru Cernobîl oferă altă perspectivă, cea umană. VeÈ›i cunoaÈ™te evenimentul prin ochii celor afectaÈ›i în mod direct. VeÈ›i citi doar sentimente. Nu veÈ›i găsi nimic poetic, ci doar durere, una cât se poate de reală. Amintirile celor care au ales să nu se mai teamă, È™i care au hotărât să vorbească nu sunt cunoÈ™tinÈ›e despre evenimentul în sine. Ei nici acum nu înÈ›eleg ce s-a întâmplat atunci. Știu doar că viaÈ›a lor se împarte înainte È™i după Cernobîl. Sunt doar cuvintele unor oameni simpli ce au trăit ceva ce a depășit sfera lor de cunoaÈ™tere. Și nimeni nu i-a îndrumat. VeÈ›i citi despre necunoaÈ™tere!

​

Mărturiile sunt de multe ori fără noimă, mai mult monologuri decât dialoguri. Logica lipseÈ™te din firul poveÈ™tii lor...Trec de la o amintire la alta, stările de spirit oscilează permanent. Vorbesc singuri, privind parcă în gol sau la filmul vieÈ›ii lor. Acesta este subiectul cărÈ›ii: frânturi din viaÈ›a celor pentru care „Cernobîl nu este o metaforă, un simbol, este casa lor.”

​

Gânduri, sentimente

​

Înainte că citesc cartea, È™tiam că Cernobîl a fost echivalentul a 500 de bombe nucleare, de mărimea celor de la Hiroshima È™i Nagasaki.  Știam că a distrus mii de vieÈ›i omeneÈ™ti È™i cauzele sale sunt încă prezente. Auzisem de la părinÈ›i de efectele devastatoare nu doar asupra omenirii, ci asupra a tot ce ne înconjoară. La 30 de ani È™tiam că Cernobîl este un cuvânt ce inspiră teamă.

După ce am citit cartea, am înÈ›eles că Cernobîl este un eÈ™ec al omenirii. Am devenit neputincioÈ™i în faÈ›a răului creat de propriile mâini. Cineva a vrut să fie Dumnezeu, dar a uitat să creeze È™i un scenariu în cazul în care lucrurile scapă de sub control. Iar inevitabilul s-a produs! Lipsa de reacÈ›ie a creat timpul necesar ca dezastrul să se întindă nu doar peste aici È™i peste acum, ci peste aici, atunci, acum È™i peste viitor.

​

Am descoperit cu amărăciune că Cernobîl este încă o rană vie, care sângerează...o rană pe care o au copii care atunci nici nu erau născuÈ›i...Cernobîl a devenit o stare, un mod de a trăi. Cernobîl a fost un act de eroism sinonim cu sinuciderea...Cernobîl nu este doar o amintire, ci o proiecÈ›ie în viitor.

​

Dar înainte de toate, Cernobîl ar trebui să fie o lecÈ›ie învățată! Pentru noi toÈ›i! O fi aÈ™a? Mă tem că din păcate, nu! Mi-a luat ceva timp că citesc cartea...uneori eram nevoită să reiau fragmente pentru a înÈ›elege mărturia, povestea. De multe ori am avut senzaÈ›ia că citesc cuvintele unor persoane care nu mai au contact cu realitatea. Am avut numeroase momente când rămâneam pironită în faÈ›a paginilor încărcate de imagini ce păreau desprinse dintr-un film SF. Și totuÈ™i, lângă atâta durere, localnicii îÈ™i amintesc ce frumoasă era natura, ce veselie era în aer în acele zile. Nimeni nu îi informase despre pericolul real. Iar când au aflat, majoritatea nu a vrut să creadă!

Iar iubirea! S-a dovedit mai puternică decât orice război invizibil È™i indestructibil. Iubirea nu a È›inut cont de radiaÈ›ii, de atomi, de moarte...Fie ea iubirea pentru persoana dragă, fie ea iubirea pentru patrie!

​

Mă aÈ™teptam să nu citesc o odisee a fericirii. Mă pregătisem cumva să parcurg mărturii îndoliate, revoltate. Însă a durut mai mult decât credeam.

​

Recomandări

​

Poate doar empatizând cu durerea, vom învăța ceva din tot ce a reprezentat calamitatea din 26 aprilie 1986. Pentru că atunci, se pare, a fost mai preÈ›ioasă imaginea unei țări decât viaÈ›a propriilor oameni...Este insuportabil să accepÈ›i eÈ™ecul, însă poÈ›i să trăieÈ™ti văzând cum se sting lent È™i dureros suflete ce puteau fi salvate. S-a schimbat ceva de atunci? Am înÈ›eles oare că „cei care nu au învățat din istorie sunt condamnaÈ›i să o repete”?

​

O recomand ca pe o lecÈ›ie despre atât de multe lucruri...dar mai ales despre eternitate: „Cernobîl este, înainte de toate, o catastrofă a timpului. Radionuclizii aruncaÈ›i deasupra pământului nostru o să reziste cincizeci, o sută, două sute de mii de ani. Și mai mult. Din punctul de vedere al vieÈ›ii omeneÈ™ti, sunt veÈ™nici. Și atunci ce putem pricepe? Oare stă în puterea noastră să înÈ›elegem sau există un sens în acest lucru groaznic, necunoscut nouă?”

​

Până data viitoare, Cer senin!

Rugăciune pentru Cernobîl

bottom of page