Autor: Naomi Alderman
​
Notă: 8,2
​
Categorie literară: distopie, ficțiune
​
Citat preferat: „Se zice că doar oamenii excepÈ›ionali pot să facă abstracÈ›ii de graniÈ›e È™i categorii. Adevărul este că oricine o poate face, toÈ›i au potenÈ›ialul ăsta în ei. Însă doar oamenii excepÈ›ionali pot să-i facă față.”
​
Barack Obama este cel „vinovat” pentru prezenÈ›a acestei cărÈ›i în biblioteca mea. Citisem undeva că în 2017 a fost una din lecturile sale preferate È™i bineînÈ›eles că am fost curioasă să văd ce fel de cărÈ›i citeÈ™te un om atât de ocupat È™i de inteligent.
A fost altceva decât mă aÈ™teptam. Eu sincer nu o încadrez în topul celor mai bune lecturi ale mele din anul 2022. Asta înseamnă să ai gusturi diferite în ceea ce priveÈ™te lectura. Nu pot să spun dacă mă potrivesc din punct de vedere literar cu domnul Obama doar după o singură carte citită, însă Puterea nu este cu siguranță un punct comun favorit.
​
Rezumat
​
Povestea se învârte în jurul femeilor care capătă brusc o putere de neimaginat. BărbaÈ›ii simt că pierd total controlul, se simt în pericol È™i se găsesc dintr-odată în postura de victime, rol pe care nu l-au mai experimentat până atunci. De la o mică scânteie, totul capătă proporÈ›iile unui război cum nu a mai fost.
Cum va fi gestionată situația?
Cum va fi gestionată puterea?
O parte din acÈ›iune se petrece aproape de noi, în Republica Moldova, prezentată într-o lumină foarte arhaică, înapoiată parcă.
În ceea ce priveÈ™te personajele, avem parte de mai multe femei în rolul principal. Drumurile lor ajung să se intersecteze la un moment dat È™i prin ceea ce fac, influenÈ›ează lumea. Există È™i un personaj masculin care apare pe parcursul întregii cărÈ›i È™i se situează în tabăra….ei, vă las pe voi să vă descoperiÈ›i de partea cui este È™i ce se va întâmpla acolo!
​
Păreri, minusuri, plusuri
​
DeÈ™i pare un subiect facil, substraturile sunt foarte multe, foarte fine È™i inteligent construite cât să ridice numeroase întrebări celui care citeÈ™te.
Se citeÈ™te foarte uÈ™or, acÈ›iunea È›ine curiozitatea aprinsă deoarece eÈ™ti curios cum se va termina (dacă se va termina) povestea în care femeia deÈ›ine întreaga putere. În ce scopuri o va folosi?
Mi-a plăcut faptul că ridică adevărate probleme de etică aplicabile realității zilelor noastre È™i nu numai. Doar este o distopie. Și te pune mult pe gânduri. Pentru că, se pare, indiferent în mâinile cui se află, puterea corupe. Nu degeaba există proverbul „Măsura unui om este dată de ceea ce face cu puterea.”
Nu m-a acaparat stilul narativ, mi s-a părut prea puÈ›in exploatată la nivel mai profund, superficial pe alocuri. Am simÈ›it că subiectul ar fi putut avea un potenÈ›ial mai ridicat. Parcă ritmul a fost prea alert pe alocuri când ar fi trebuit zăbovit pe anumite idei foarte bune.
​
Recomandări
​
Puterea este o distopie bună potrivită oricărui cititor. Sunt convinsă că fiecare va vedea alte aspecte dincolo de războiul sexist. Este genul de carte care poate duce la niște dezbateri foarte interesante.
Nu doar despre putere.
Pentru mine nu este în topul cărÈ›ilor favorite, dar are potenÈ›ial pentru alÈ›i cititori, mai ales cei ce iubesc genul acesta de lectură.
Dacă v-a trezit interesul, spor la citit!
Cer senin!
Puterea