top of page

Autor: Naomi Alderman

Notă: 8,2

Categorie literară: distopie, ficțiune

Citat preferat: „Se zice că doar oamenii excepționali pot să facă abstracții de granițe și categorii. Adevărul este că oricine o poate face, toți au potențialul ăsta în ei. Însă doar oamenii excepționali pot să-i facă față.”

Barack Obama este cel „vinovat” pentru prezența acestei cărți în biblioteca mea. Citisem undeva că în 2017 a fost una din lecturile sale preferate și bineînțeles că am fost curioasă să văd ce fel de cărți citește un om atât de ocupat și de inteligent.

A fost altceva decât mă așteptam. Eu sincer nu o încadrez în topul celor mai bune lecturi ale mele din anul 2022. Asta înseamnă să ai gusturi diferite în ceea ce privește lectura. Nu pot să spun dacă mă potrivesc din punct de vedere literar cu domnul Obama doar după o singură carte citită, însă Puterea nu este cu siguranță un punct comun favorit.

Rezumat

Povestea se învârte în jurul femeilor care capătă brusc o putere de neimaginat. Bărbații simt că pierd  total controlul, se simt în pericol și se găsesc dintr-odată în postura de victime, rol pe care nu l-au  mai experimentat până atunci. De la o mică scânteie, totul capătă proporțiile unui război cum nu a mai fost.

Cum va fi gestionată situația?

Cum va fi gestionată puterea?

O parte din acțiune se petrece aproape de noi, în Republica Moldova, prezentată într-o lumină foarte arhaică, înapoiată parcă.

În ceea ce privește personajele, avem parte de mai multe femei în rolul principal. Drumurile lor ajung să se intersecteze la un moment dat și prin ceea ce fac, influențează lumea.  Există și un personaj masculin care apare pe parcursul întregii cărți și se situează în tabăra….ei, vă las pe voi să vă descoperiți de partea cui este și ce se va întâmpla acolo!

Păreri, minusuri, plusuri 

Deși pare un subiect facil, substraturile sunt foarte multe, foarte fine și inteligent construite cât să ridice numeroase întrebări celui care citește.

Se citește foarte ușor, acțiunea ține curiozitatea aprinsă deoarece ești curios cum se va termina (dacă se va termina) povestea în care femeia deține întreaga putere. În ce scopuri o va folosi?

Mi-a plăcut faptul că ridică adevărate probleme de etică aplicabile realității zilelor noastre și nu numai. Doar este o distopie. Și te pune mult pe gânduri. Pentru că, se pare, indiferent în mâinile cui se află, puterea corupe. Nu degeaba există proverbul „Măsura unui om este dată de ceea ce face cu puterea.”

Nu m-a acaparat stilul narativ, mi s-a părut prea puțin exploatată la nivel mai profund, superficial pe alocuri. Am simțit că subiectul ar fi putut avea un potențial mai ridicat. Parcă ritmul a fost prea alert pe alocuri când ar fi trebuit zăbovit pe anumite idei foarte bune.

Recomandări

Puterea este o distopie bună potrivită oricărui cititor. Sunt convinsă că fiecare va vedea alte aspecte dincolo de războiul sexist. Este genul de carte care poate duce la niște dezbateri foarte interesante.

Nu doar despre putere.

Pentru mine nu este în topul cărților favorite, dar are potențial pentru alți cititori, mai ales cei ce iubesc genul acesta de lectură.

Dacă v-a trezit interesul, spor la citit!

Cer senin!

Puterea

bottom of page