top of page

Impresii despre Sithonia, Grecia

Anul 2022 ne-a adus o vacanță de vară tot în Grecia, o destinație deja iubită de noi. Însă cum nu ne place să mergem de două ori în același loc, am ales o destinație nouă ținând cont de criteriile sau de restricțiile întâmpinate (de data aceasta nu vorbim despre Covid).

De ce Sithonia?

Pentru că ne-am trezit târziu ca să alegem o locație unde să mergem cu avionul (biletele de avion fiind peste tot foarte scumpe). Așa că a rămas varianta cu mașina personală. Și nu trebuia să fie prea departe. Excluzând Thassos (pentru că am fost deja), a rămas peninsula Halkidiki, mai exact brațul Sithonia lăudat pentru plajele frumoase, potrivite pentru copii și pentru liniște și vegetație luxuriantă.

Cum mi s-a părut?

IMG_4854_edited.jpg
IMG_1493.HEIC
 • Sithonia este exact așa cum tot am citit. O destinație cu multe plaje, unde verdele pinilor se completează cu nuanțele de albastru a apelor mării.

 • Drumul București-Sithonia a durat 12 ore (cu tot cu opriri). Am circulat mai mult pe autostradă, nu am stat la granițe (am plecat noaptea) și nu a fost deloc aglomerat (cu excepția centurii orașului Salonic).​​

 • Plajele nu sunt atât de spectaculoase precum cele pe care le-am văzut pe anumite insule (Lefkada, Corfu), dar eu le găsesc mai frumoase ca cele din Thassos.

 • Mi-a plăcut că apa este lină în foarte multe locuri, ceea ce ușurează cumva munca părinților. Am stat mai liniștiți sub umbrelă deoarece Ares se putea bălăci în voie, având siguranța că apa nu se va adânci brusc.

 • Nisipul fin este predominant pe majoritatea plajelor.

 • Există foarte multe plaje neamenajate, unde nu găsești nici șezloguri, nici vreun chioșc, ce să vorbim de toalete sau dușuri. Pe mine nu m-a deranjat deloc acest aspect pentru că asta a însemnat plaje mai goale. Însă este un aspect de luat în seamă pentru cei ce iubesc comoditatea. Așa că atenție la acest aspect când alegeți unde să faceți plajă. Articolul Top 10 plaje Sithonia, Halkidiki vă poate fi de folos.

 • Sithonia m-a dezamăgit la capitolul orășele, stațiuni. Nu prea ai ce să faci seara mai mult decât o plimbare pe faleză. Din păcate, seara îmi era dor de Creta sau de Corfu unde  am descoperit adevărate perle.

 • Capitala Sithoniei, Nikiti are un centru vechi care te transportă departe, undeva în alt timp. Merită o plimbare la asfințit. 

 • Într-una din zile am închiriat o barcă pentru a vizita insula Diaporos cu celebra Blue Lagoon. Prețul închirierii bărcii a fost 100 Euro/zi plus motorina consumată. La noi totalul a fost de 130 Euro. Noi am închiriat din stațiunea Vourvouru și a fost una din cele mai frumoase zile petrecute în Sithonia. Recomand cu drag experiența.

 • Prețurile sunt un pic mai sus de decent, dar există multe variante sa faci economie. Pentru o imagine mai completă: un Gyros costă 8 Euro, o salată grecească 8-12 Euro, o bere la draft pe plaja 4-5 Euro, o porție de fructe de mare 15-17 Euro. 

 • Noi am cheltuit aproximativ 1600 Euro în sejurul de 10 zile, de la cazare, mâncare și motorină drum (doar cazarea a fost 800 Euro pentru cele 10 nopți). Dar am economisit la capitolul mese. Am mâncat o masă pe zi la restaurant, micul dejun a fost inclus în prețul cazării (la una din cazări), iar pe plajă pentru masa de prânz eram mereu pregătiți cu de toate în geanta noastră frigorifică, de la băuturi, ronțănele, fructe și chiar sandwich-uri. Cumpărăturile le făceam la supermarket și atunci în loc să dăm 5 Euro pe o bere, o achiziționam la 1 Euro sau chiar mai puțin. Noi am stat pe plaje neamenajate 7 din 10 zile. Chiar dacă am fi vrut să ne răsfățăm la bar, nu aveam unde.

 • Pentru a reuși să acoperim cât mai mult din Sithonia, am ales să stăm în două locuri. Prima cazare a fost la pensiunea Heos, situată la 10 minute de Nikiti și lângă celebra plajă Lagonisi. Heos ne-a oferit o priveliște de vis, o piscină minunată, o grădină mare și foarte frumos amenajată și un mic dejun ofertant. Cea de-a doua cazare a fost lângă orașul Sykia, unde am închiriat casa Pratsas. Aici am avut la dispoziție toată gospodăria pentru noi: 2 dormitoare la mansardă, o toaletă, un living, o curte mare, grătar și toate utilitățile necesare. Eram izolați de lume, undeva la țară, cu cea mai apropiată plajă la 1,5 kilometri. Am avut parte de altfel de intimitate.

 • Plajele celebre sau amenajate sunt aglomerate, mai ales în weekend când vin și grecii la plajă în această regiune. Deci atenție la ce oră mergeți, dacă vreți să prindeți un loc bun.

Sithonia nu este cea mai Wow destinație pe care am văzut-o în Grecia, dar a fost exact ce aveam nevoie pentru această vacanță: liniște, distanțe mici până la plajă, apă lină pentru griji puține și nu foarte multă aglomerație.

Pentru întrebări sau sugestii, aștept cu nerăbdare să îmi scrieți. Să aveți o vară cu Cer senin!

IMG_2144.jpg
bottom of page