top of page

Harry Potter

Autor: J.K. Rowling

Notă: 9,9

Categorie literară: fantasy, bildungsroman, dramă, mister

Serie compusă din: Harry Potter și piatra filozofală, Harry Potter și camera secretelor, Harry Potter și prizonierul din Azkaban, Harry Potter și pocalul de foc, Harry Potter și ordinul Phoenix, Potter și prințul Semipur, Harry Potter și talismanele morții.

Nu o să uit niciodată isteria anului 2000, când fenomenul Harry Potter a ajuns și la noi în țară. Era un adevărat trend printre copiii de toate vârstele să facă cunoștință cu micul vrăjitor. După ce devorau un volum, îl așteptau cu înfrigurare pe următorul. Școala de la Hogwarts era subiectul principal de discuție atât la școală, cât și în timpul liber. Eu nu mă încadram în peisaj deoarece nu m-a impresionat deloc ceea ce auzisem despre celebra serie și m-am încăpățânat să nu o citesc. Aveam 10 ani atunci și eram de-a dreptul fascinată de universul din Cireșarii și de Singur pe lume a lui Hector Malot. Abia la 28 de ani, când am citit pe nerăsuflate toate volumele, am înțeles frenezia de atunci.

În loc de rezumat

Nu voi pomeni despre subiectul seriei deoarece s-au scris atât de multe recenzii de atunci și până acum, încât sunt convinsă că fiecare dintre voi are idee în linii mari despre ce este vorba.

Vreau doar să subliniez că este o serie ce nu are vârstă. Cu siguranță m-aș fi regăsit mai mult în ea dacă aș fi citit-o în perioada adolescentină, aș fi trăit mai intens fiecare aventură, aș fi visat mai mult și m-aș fi îndrăgostit cu siguranță de Harry. Citind-o mai târziu, am retrăit perioada când totul era posibil, când fiecare sentiment era mai intens.

 

Școala de la Hogwarts mi-a amintit inevitabil de liceul militar. De ce? Pentru că, pe lângă tot cadrul magic, personajele fantastice, suspansul permanent, mi-a plăcut modul în care este surprinsă viața adolescenților: frământările, stângăciile, relațiile de prietenie, iubirile nerostite, principiile, nesăbuința caracteristică vârstei, competiția, teama de eșec, rolul familiei. Acesta este de fapt aspectul care m-a fascinat atât de mult: asocierea experiențelor din carte cu o perioadă dragă mie –anii de liceu. Acolo m-am descoperit, mi-am depășit limitele, am câștigat cei mai buni prieteni pe viață, am învățat să prețuiesc ieșirile rare și scurte în oraș, iar cei care săreau gardul, sigur ar fi visat la o pelerină fermecată.

Doar plusuri

Autorul a construit personaje atât de diferite și de umane. Nimeni nu este perfect, nici măcar Harry Potter. Acest aspect oferă o notă reală într-o lume în care fantasticul domină. Este ușor ca fiecare cititor să se regăsească măcar într-un personaj și să aibă cel puțin un preferat. Nu știu cum aș fi ales la 15 ani, dar acum am o simpatie mai accentuată pentru două personaje masculine: Sirius Black Și Charlie Weasley (care culmea, trăia în România). Abia aștept să aud și preferații voștri!

Și dacă tot veni vorba despre autor, nu pot să nu remarc calitățile sale. Este dificil să scrii o carte care să nu plictisească, care să mențină interesul cititorului de la introducere până la deznodământ. J.K Rowling a scris șapte astfel de cărți și parcă fiecare volum este mai bun decât precedentul.

Asociez impactul acestei serii literare cu cel al seriei „Cântec de gheață și foc”. Totuși publicul țintă al ultimei serii menționate ar trebui să înceapă de la o vârstă mai mare. Jon Snow este un altfel de Harry Potter. Și credeți-mă pe cuvânt, că în ambele cazuri, cartea bate filmul!

Recomandări

„Harry Potter” este acel gen de carte pe care, atunci când o citești, lumea din jur nu mai există.

Are un impact mare când ești adolescent, însă îți dă aripi la orice vârstă. Poate fi citită de orice iubitor de beletristică! Când am terminat de citit paragraful ce încheia seria, am avut senzația că cineva îmi va lipsi, prietenul meu nocturn.

În săptămânile în care am parcurs toate volumele reușisem să mă integrez atât de bine în poveste încât mi se părea deja normal ca în fiecare seară, după ce adormea bebelușul, să mă alătur peripețiilor magice. Ares, copilul meu, visa cu ochii închiși, eu visam lângă el cu ochii deschiși. Cu siguranță va fi una dintre seriile pe care i le voi sugera când va crește mare. Acolo va descoperi înainte de toate, cum arată prietenia adevărată.

Până data viitoare, Cer senin!

bottom of page