top of page

Flori pentru Algernon

Autor: Daniel Keyes

​

Notă: 9,8

​

Categorie literară: thriller psihologic, dramă

​

Citat preferat: „Oricine se poate simÈ›i inteligent lângă un prost!”

​

Există în viaÈ›a fiecăruia dintre noi persoane care-È™i lasă amprenta, care vin È™i apoi pleacă, dar pe care le respecÈ›i È™i pe care le preÈ›uieÈ™ti o viață întreagă. Pentru mine, doamna dirigintă din liceu, profesoară de Limba È™i literatura română, este o astfel de persoană, de a cărei părere voi È›ine cont mereu. Pe lângă un profesor de excepÈ›ie, a fost o prietenă mai mare genială! Atunci când mama era prea departe ca să mă ajute, dumneaei era acolo cu un sfat, cu un gând de încurajare. Când totul era prea mult pentru un copil de 14 ani, ea oferea o îmbrățiÈ™are sinceră È™i caldă. Dumneaei este cea care mi-a recomandat „Flori pentru Algernon”, o carte cu adevărat rară, o lecÈ›ie de viață, o fereastră către suflet. O carte pe care v-o recomand la rândul meu! Consider cu tărie că este un must  pentru fiecare pasionat de lectură È™i nu numai.

Romanul este radiografia unui intelect în plină evoluÈ›ie È™i a sufletului în degradare continuă.

​

Despre roman

​

Subiectul este unul aparte, pe care eu una personal, nu l-am mai întâlnit până acum. Întreaga naraÈ›iune întruchipează jurnalul lui Charlie Gordon, personajul principal. El devine prima persoană ce suferă o intervenÈ›ie pe creier, ce-l transformă dintr-un individ cu coeficientul de inteligență de numai 70, într-un  adevărat geniu. EvoluÈ›ia sa pe toate planurile este surprinsă în acest jurnal, unde începe să scrie dinainte de intervenÈ›ia chirurgicală È™i continuă pe măsură ce devine tot mai conÈ™tient de noile sale abilități È™i de tot ce-l înconjoară. Însă orice medalie are È™i revers...iar Charlie nu a fost pregătit emoÈ›ional pentru realitatea unui om care le È™tie pe toate.  În naivitatea lui dinaintea operaÈ›iei, Charlie era fericit, avea prieteni, nu È™tia ce este batjocura È™i răutatea. Tânjea doar să fie deÈ™tept. Acum, când dorinÈ›a i s-a îndeplinit, începe să înÈ›eleagă că întreaga lui viață a fost un lanÈ› de batjocuri, retrăieÈ™te abandonul părinÈ›ilor alături de toate celelalte amintiri urâte. Instinctiv  doreÈ™te să se apere de răutate prin răutate. Realizează că este superior intelectual tuturor, dar până de curând a fost văzut  doar  ca un specimen potrivit pentru un experiment cu rezultate incerte. ViaÈ›a lui nu a preÈ›uit mai mult decât cea a lui Algernon, prietenul său cel mai bun. Și într-un fel sau altul răzbunarea devine un sentiment permanent într-o inimă ce cunoaÈ™tea doar iubirea.

Dar cine este Algernon, acest prieten care-l ajută pe Charlie să înÈ›eleagă care sunt adevăratele valori È™i care-i arată care este calea lui? Vă las pe voi să descoperiÈ›i!

​

Gânduri, sentimente

​

M-a frapat È™i m-a înduioÈ™at foarte mult tranziÈ›ia prin care trece Charlie. Cum totul este scris la persoana I, eu cititoarea, am devenit confesorul lui. În primele pagini am încercat să descifrez limbajul unui copil care abia învață să scrie, am empatizat apoi cu adolescentul capricios care descoperă lumea, m-am înfuriat când  Charlie  retrăieÈ™te anii copilăriei È™i descoperă pentru prima dată lipsa iubirii din viaÈ›a lui, am privit neputincioasă la gândurile unui inadapt social, care nu reuÈ™eÈ™te nicicum să se integreze în lume, m-am bucurat când Charlie oferă un sens minÈ›ii sale geniale È™i am plâns când am realizat efemeritatea...Apoi m-am chinuit din nou să descifrez  gânduri de copil...

Atât de sincer, atât de viu È™i-a aÈ™ternut Charlie gândurile pe hârtie încât, de fiecare dată când am deschis jurnalul, am uitat că el este doar un personaj creat, nu real. Autorul reuÈ™este să deseneze lumea prin ochii lui Charlie, în toate etapele evoluÈ›iei sale, atât de bine È™i de subtil, încât nimic nu pare forÈ›at, ci natural. Nu am pus nici o clipă la îndoială autenticitatea personajului. De asemenea, mi se pare formidabil cum pe parcursul celor 262 de pagini nu am reuÈ™it să mă plictisesc de acelaÈ™i personaj mereu în prim plan. Secretul este simplu: Charlie întruchipează o sumă de caractere total diferite È™i complexe. Motiv pentru care este imposibil să nu te regăseÈ™ti la un moment dat în carte. Eu una m-am regăsit de atâtea ori È™i nu întotdeauna de partea celor buni.

Vrem atât de mult să evoluăm, dar oare nu încercăm uneori să ne jucăm de-a Dumnezeu? Oare nu încercăm să schimbăm lucruri sau oameni forÈ›ând limite ce nu ar trebui atinse? Nu ar trebui  să acordăm mai mult atenÈ›ie evoluÈ›iei noastre pe scara bunătății, empatiei, iubirii, unde chiar este loc pentru mai bine? Nu cumva acesta este rolul nostru primordial ca fiinÈ›e omeneÈ™ti? Poate ar trebui să privim mai bine spre copiii noÈ™tri È™i să ne reamintim ce simplu È™i ce frumos era când aÈ™teptările noastre, mici sau mari, erau încărcate de optimism È™i de iubire. Judecăm prea uÈ™or, pedepsim deÈ™i nu avem dreptul, luăm mai mult decât ni se cuvine È™i oferim mai nimic la schimb.

​

Recomandări

​

Recomand această fereastră către sufletul lui Charlie tuturor cititorilor, indiferent de genul literar pe care-l preferaÈ›i. Ne reaminteÈ™te că  viaÈ›a este mereu frumoasă, depinde doar unghiul din care alegem să privim. Ne învață că nu întotdeauna ceea ce râvnim este de fapt ceea ce ne dorim. Căutăm de cele mai multe ori fericirea în locuri greÈ™ite, când ea se regăseÈ™te în lucruri mărunte. Fiecare dintre noi este dator să aibă grijă de propriul suflet deoarece el este cel mai important în relaÈ›ia cu noi înÈ™ine È™i cu ceilalÈ›i. Singurătatea poate fi o povară foarte grea, iubirea este remediul ei...Iar noi, cei care putem să facem diferenÈ›a între bine È™i rău, ar trebui să-i protejăm pe cei care nu pot. Nu este vina lor. De ce alegem să facem rău când putem face bine? De ce arătam cu degetul când putem ajuta? Sunt atâtea ”De ce?” încărcate de înÈ›elepciune în acest roman, care te pun pe gânduri, care te motivează să fii mai bun...

Flori pentru Algernon este cumva radiografia a unui suflet ce trece prin toate stările, de la naivitate la complexitate, de la fericire la suferință, de la iubire la ură, de la inferioritate la supremaÈ›ie. Cu ce va rămâne?

Lectură  nu este facilă, va frânge inimi! Este concominent sare È™i unguent pe rană!  Însă veÈ›i citi mai mult decât o carte! VeÈ›i citi pentru suflet! ÎndrăzniÈ›i Flori pentru Algernon!

Până data viitoare, Cer senin!

bottom of page