top of page

Evanghelia după Pilat

Autor: Eric Emmanuel Schmitt

​

Notă: 8,7

​

Categorie literară: ficÈ›iune, religie

​

Citat preferat: „Copiii fericiÈ›i au obiceiul să se creadă Dumnezeu.”

​

Poate că numele cărții pare la prima vedere o blasfemie, un afront adus sfintelor evanghelii. Dar să știți că nu este deloc așa.

Nu o să vă mint: conÈ›inutul are legătură cu titlul. Este povestea Mântuitorului. Este ficÈ›iune, dar bine documentată. Apar răspunsuri la întrebări pe care poate È™i noi ni le-am adresat de-a lungul vieÈ›ii vizavi de unele episoade din viaÈ›a Mântuitorului.

Autorul a găsit propria versiune și ne-o prezintă și nouă.

​

Despre roman

​

Romanul are 3 părÈ›i principale. În prima parte apare confesiunea lui IeÈ™ua care îÈ™i rememorează viaÈ›a în grădina Ghetsimani.

Cea de-a doua parte este povestea lui Pilat după ce Iisus este arestat în grădină. Iar în ultima autorul ne explică de ce È™i cum a scris această carte.

Partea mea preferată a fost cea dintâi. Este o perspectivă tare interesantă È™i îl pune pe Mântuitorul nostru într-o lumină mai aproape de noi cumva. Citind această poveste, îl simÈ›i mai uman. O să înÈ›elegeÈ›i ce vreau să spun doar dacă parcurgeÈ›i cartea.

​

Plusuri, minusuri

​

Mi-a plăcut în primul rând curajul autorului. Nu este uÈ™or să abordezi asemenea subiect într-o lume cumva îndoctrinată. Poate trezi numeroase antipatii, dacă nu asta s-a È™i întâmplat cumva…însă dacă ai răbdare să o parcurgi, realizezi că domnul Schmitt are doar gânduri bune.

Ce mi-a rămas întipărit în minte È™i mi-ar plăcea să fi fost aÈ™a este motivul pentru care Iuda l-a trădat pe Iisus. Argumentul adus de acest roman denotă doar iubire È™i încredere nețărmuită. Intrigant, nu?

Și cât de frumos sunt explicate minunile…dar câtă frustrare apare în sufletul lui IeÈ™ua din cauza lor. Realizează că mesajul lui nu mai este auzit. Oamenii vin să-l vadă doar pentru minuni. Și nu este suficient. Mesajul este cel care contează. Dar vorbele lui par să se izbească de un zid…

Partea a doua, povestea lui Pilat, a avut momente care m-au plictisit. DeÈ™i fiecare explicaÈ›ie, fiecare secvență relatată construieÈ™te personajul Pilat, total diferit de cum îl percep pe cel din Biblie.

Nu mi-a plăcut cum este redată relaÈ›ia lui IeÈ™ua cu familia lui de sânge. Prea dusă la extrem.

​

Personaje și alte puncte ce merită comentate

​

Personajul principal este fără doar È™i poate IeÈ™ua. Un IeÈ™ua care în aÈ™teptarea gărzilor, îÈ™i aminteÈ™te cele mai importante momente din viaÈ›a sa. Iar amintirile încep încă din copilărie, de la vârsta de È™apte ani, când a realizat că nu este nemuritor. Apoi încet, încet, viaÈ›a sa începe să capete noi valenÈ›e. A durat mult timp până ca el să creadă în rolul său pe acest pământ.

Pilat nu crede în minuni, dar crede în bunătate, crede în dreptate, crede în iubire. Și a crezut că IeÈ™ua este un om bun. TotuÈ™i nu l-a salvat. Din mai multe motive. Iar ceea ce a urmat i-a dat toată logica peste cap.

Există mai multe personaje controversate, dar vă las pe voi să le descoperiți.

Există È™i desfrânare, comportament atipic pentru o evanghelie. Dar aceasta nu este o evanghelie, iar scopul este să prezinte contextul acelor vremuri din Ierusalim. TotuÈ™i nu am văzut neapărat rostul anumitor secvenÈ›e de acest gen…

 

Recomandări

 

Pe la pagina 10 a cărÈ›ii am realizat că am mai citit cartea asta cândva prin liceu. Dar aveam vagi amintiri aÈ™a că am continuat. Și nu mi-a părut rău. Mi-a plăcut.

O recomand. Este perspectiva unui om credincios, dar care s-a documentat foarte mult pentru scrierea acestui roman cu un titlu atât de controversat.

Mai multe vă las pe el să vă spună motivul reinterpretării celei mai vechi povești:

„Justific această îndrăzneală prin scopul cărÈ›ii mele: acela de a crea o imagine vie È™i apropiată a lui Iisus a cărui figură e È™tersă după atâtea veacuri de reprezentări pioase, al cărui cuvânt nu răsună decât ca un ecou abia auzit, repetat papagaliceÈ™te, ale cărui fapte sunt încremenite în tablouri atât de cunoscute încât nimeni nu le mai observă, ale cărui strigăt, îndoială, curaj sunt ignorate, înăbuÈ™ite de Bisericile care, pentru a edifica poporul, au vrut să prezinte un Dumnezeu încurajator, sigur de el, conÈ™tient de propriul destin.”

 

Spor la citit și Cer senin!

bottom of page