top of page

Evadare din lagărul 14

Autor: Blaine Harden

​

Notă: 8,7

​

Categorie literară: biografie

​

Citat preferat: „Dragostea, mila È™i familia erau cuvinte lipsite de înÈ›eles. Dumnezeu nu dispăruse, nici nu murise. Shin nu auzise niciodată de el.”

 

Când uităm să mulÈ›umim pentru ceea ce avem, când ni se pare că ne-am născut în locul nepotrivit, când viaÈ›a pare nedreaptă cu noi, avem mereu la îndemână libertatea să schimbăm ceva. Nu ne opreÈ™te nimeni! Să fim recunoscători pentru acest privilegiu. Pentru că în alt colÈ› al lumii sunt oameni ce trăiesc mai rău decât animalele, ce nu au cunoscut în viaÈ›a lor nici un alt sentiment decât cel al supravieÈ›urii cu orice preÈ›. „Evadare din lagărul 14” este duÈ™ul rece de care avem nevoie cu toÈ›ii din când în când! Este povestea care ar trebui să nască tot mai multe semne de întrebare, care ar trebui să urnească marile puteri ale lumii! Este o poveste reală È™i contemporană cu noi, pe care trebuie să o cunoaÈ™tem cât mai mulÈ›i. Pentru că nu este a unui singur om, ci a unui popor...

 

Subiecte abordate

​

Jurnalistul Blaine Harden prezintă povestea lui Shin, care în 2005, la vârsta de 23 de ani a evadat dintr-un lagăr din Coreea de Nord! Shin a văzut pentru prima dată lumea dincolo de gardurile lagărului în momentul evadării. Este singurul caz despre care se È™tie că s-a născut în lagăr È™i care a reuÈ™it să evadeze de acolo! Relatările sale sunt ale unui copil care a crezut că lagărul este casa lui È™i dincolo de ea nu poate exista ceva mai bun de-atât! Nu È™tia absolut nimic È™i nici nu-È™i punea întrebări pentru că era prea ocupat să supravieÈ›uiască într-un loc care, oficial nu a existat niciodată! Trăia în iad, dar nu È™tia!

Toate experienÈ›ele lagărului au fost dure, foarte dure! A cunoscut de la o vârstă fragedă tortura! Iar foamea, frigul, bătaia erau parte din cotidian. Nimic nu-l uimea, nici măcar moartea!

Însă nici viaÈ›a după lagăr nu a fost uÈ™oară! Adaptarea la viaÈ›a normală a fost pentru el o corvoadă! Nu înÈ›elegea cum funcÈ›ionează societatea, specia umană era pentru el o anomalie.  Până la 23 de ani nu simÈ›ise sentimente precum iubire, recunoÈ™tință. Și acum trebuia să înveÈ›e să le simtă: „Evoluez de la starea de animal. Dar este un proces foarte lent. Uneori încerc să plâng È™i să râd ca alÈ›i oameni, doar să văd cum este, dar nu-mi vin lacrimile, nu-mi vine râsul.”

Povestea lui Shin se derulează paralel cu viaÈ›a din Coreea de Nord. Pe măsura ce se desfășoară firul experienÈ›elor lui Shin, naratorul ne prezintă realitatea dincolo de gard ca să înÈ›elegem contextul politic, social, economic al acestei țări. De asemenea, pentru a întări veridicitatea epopeii lui Shin, sunt prezentate È™i mărturiile altor evadaÈ›i sau ale altor persoane ce au ocupat diverse funcÈ›ii în lagărele din Coreea de Nord.

​

Gânduri, sentimente

​

Această biografie a fost de la început până la final o palmă pe care o meritam din plin! M-am simÈ›it vinovată de naivitatea mea! Nu credeam că în zilele noastre mai există locuri unde omul este atât de inuman! Nu îmi puteam imagina că regimul unei țări poate fi  atât de crud cu proprii oameni! Nu îmi pot închipui cum fanatismul poate atinge asemenea cote È™i nu pot înÈ›elege de ce nu se face ceva în acest sens?

Credeam că am învățat din lecÈ›iile trecutului, că Auschwitz a fost suficient! Da, de unde! Coreea de Nord sfidează o lume întreagă, sfidează orice tratat încheiat la nivel mondial È™i îÈ™i duce propria politică! Și nu o face de acum, ci dintotdeauna! Un regim împotriva propriilor oameni, un regim criminal! Oroarea este un mod de viață! Și ce este mai dureros, este faptul că lor aÈ™a li se pare normal!

Povestea lui Shin este una fericită! El a reuÈ™it să scape! Însă cei care au rămas în urmă È™i cei care i-au urmat? Și nu vorbesc doar de cei din lagăr, ci de toÈ›i locuitorii acestei țări! Mie încă îmi vine greu să cred că poÈ›i să trăieÈ™ti în asemenea condiÈ›ii, că un popor întreg se supune, în loc să se revolte!

Pagină după pagină m-am îngrozit de lipsa de sentimente! Toate celelalte biografii sau autobiografii ale supravieÈ›uitorilor din lagăre pe care le-am citit sunt încărcate de dor, de speranță, de iubire, de frustrare, de lupta pentru supravieÈ›uire! ToÈ›i trăgeau cu dinÈ›ii de propria viață pentru că ceea ce era dincolo de lagăr merita! Ei au cunoscut normalitatea înaintea atrocității, È™i a fost inadmisibil să accepte noua realitate! Relatările lui Shin sunt lipsite de emoÈ›ie pentru că, pentru el, lagărul era singura realitate! Acolo s-a născut È™i totul îi se părea normal. Faptul că profesorul a ucis o elevă în bătaie în faÈ›a clasei sau că faptul că mânca È™obolani ca să nu moară de foame erau experienÈ›e uzuale! Nu-l marcau în nici un fel! Abia la câÈ›iva ani după evadare, când descoperă o altă latură a lumii, amintirile din lagăr devin demonii săi de zi cu zi. Abia atunci realizează ce a fost nevoie să facă pentru a supravieÈ›ui...Eu în schimb, ca cititor, am simÈ›it ce el nu a putut simÈ›i atunci. Am fost copleÈ™ită de relatarea atât de impasibilă, dar autentică!

​

Minusuri, plusuri

​

Cel mai mare plus este autenticitatea È™i contemporaneitatea evenimentelor. Aici se mai poate schimba ceva, încă este timp!

Mi-a plăcut foarte mult că nu am citit o simplă dar dramatică biografie, ci È™i o lecÈ›ie despre comunismul dus la extrem. Personal cunoaÈ™tem foarte puÈ›ine despre controversata È›ară Coreea de Nord. Credeam că este o È›ară comunistă ca multe altele, însă informaÈ›iile din „Evadare din lagărul 14” depășesc sfera imaginaÈ›iei, prezintă un regim totalitar diabolic! După ce am parcurs-o, au apărut atâtea întrebări în mintea mea...Oare câte locuri ca acestea mai există în lume? Oare câÈ›i oameni trăiesc È™i azi experienÈ›a lagărului sau chiar mai rău? Trăim un vis frumos È™i nu vrem să spargem bula de frica a ceea ce am putea descoperi dincolo de ea...

Personal, mi-ar fi plăcut mai mult suflet în relatare! Stilul jurnalistic i-a tăiat un pic din emoÈ›ie. Sau poate a fost din cauza lui Shin, care nu a reuÈ™it să transmită mai mult. Totul este foarte obiectiv, punctual, informaÈ›ional!

​

Recomandări

​

O recomand tuturor adulÈ›ilor! Ne place sau nu, câteodată trebuie să descoperim mai mult din lumea în care trăim! Trebuie să ne trezim la realitate, să încercăm să schimbăm ceva! Ce? Nici eu nu È™tiu sigur! Însă cunoaÈ™terea este primul pas spre evoluÈ›ie!  Altfel, impasibilitatea noastră se va transforma în întrebări ale generaÈ›iilor care vor urma: „Elevii de liceu din Statele Unite ale Americii dezbat motivul pentru care preÈ™edintele Franklin D. Roosevelt nu a bombardat È™inele de cale ferata ce duceau înspre lagărele lui Hitler. Copii lor s-ar putea întreba, peste o generaÈ›ie, de ce Occidentul s-a uitat la imaginile clare luate din satelit ale lagărelor lui Kim Jong-il È™i n-a făcut nimic.”

Până la următorul articol, vă doresc doar Cer senin!

bottom of page