.jpg)
Autor: Gary Chapman
Notă: 8,6
Categorie literară: psihologie
Citat preferat: “Forgiveness is the way of love.”
Cred cu tărie că orice relație, oricât de bună ar fi ea, poate deveni și mai bună.
De asemenea, astăzi parcă renunțăm prea ușor la luptă. La cel mai mic obstacol părăsim persoana pe care până acum câteva luni o iubeam nebunește. Deși jurasem la bine, dar și la greu.
Ori nu știm ce este iubirea...
Și dacă o întâlnim, la un moment dat, trebuie să recunoaștem, rutina își bagă coada. Și poate face ravagii!
Cartea de față este o lecție despre cum să exprimi corect iubirea pe care o porți partenerului tău.
Pentru că se pare, aici greșim foarte mulți!
Subiect
Cele 5 limbaje ale iubirii este o carte ce poate fi interpretată greșit și din acest motiv poate fi ocolită. Permiteți-mi să vă lămuresc. Este un manual despre îmbunătățirea mariajului, fie el unul cu probleme, fie unul în care toate merg foarte bine. Pentru că mereu este loc de mai bine. Este pentru cei care își iubesc soțul/soția și vor să învețe să își exprime sentimentele corect astfel încât cel de lângă tine să se simtă iubit cu adevărat.
Gary Chapman prezintă cinci limbaje ale iubirii: cuvinte de laudă, timp de calitate, cadouri, atingeri și servicii. Fiecare dintre noi are un limbaj dominant și se simte cu adevărat iubit când îi sunt atinse nevoile caracteristice acestui limbaj. Tendința este să ne exprimăm dragostea în limbajul propriu. Aici greșim. Cel mai probabil partenerul nu vorbește același limbaj ca al nostru. Pentru ca el să simtă, trebuie să învățăm și să vorbim limba iubirii lui, nu a noastră. Interesant nu-i așa? Și credeți-mă, cât se poate de adevărat.
Păreri, argumente pro și contra
Am un mariaj fericit, dar sunt zile și zile. Eu sunt o fire dificilă uneori și îmi sare foarte ușor țandura. De asemenea, oricât ne dorim să o evităm, rutina intervine din când în când și în casa noastră, mai ales de când avem și copii. Dar ne iubim, ne respectăm și ne dorim să ne oferim bucurie.
Așa că nu am ocolit cartea când am găsit-o în bibliotecă (a cumpărat-o soțul meu). Am dorit să văd ce îmi oferă. Am încercat să descopăr limbajul lui Cătă, dar și pe al meu. Încă nu sunt foarte sigură care este cel dominant. Trebuie să discut personal cu el. Pentru că el rar se plânge, deși are de ce și pentru ce. Iar eu uneori mă plâng prea mult.
Este prima carte pe care o citesc pe această temă și nu am un background literar în această direcție ca să o pot compara. Dar este foarte interesantă abordarea. Chiar cred că este important să înțelegi limbajului partenerului tău. Și pe al tău propriu. Ambii parteneri trebuie să aibă rezervoarele de iubire cât mai pline.
Eu recunosc că am conștientizat foarte multe lucruri pe parcursului lecturii. Lucruri la care nu mă gândesc de obicei și pe care ar trebui să le iau în calcul. Nu-l apreciez suficient, nu îl susțin destul, îi mulțumesc rar. Pe alocuri, m-am simțit vinovată citind. Sper din inimă să îi descopăr limbajul și să reușesc să mă exprim așa cum simte el.
Puncte slabe sau forte? Am citit-o destul de greu pentru că a fost ceva nou pentru mine și nu a reușit să mă atragă de la început. A fost de multe ori un efort de voință să o deschid pentru că eram atât de obosită și știam că nu mă va relaxa. Însă mă bucur că nu am cedat.
Recomandări
Nu o ocoliți. Poate rezolva probleme la care nici nu vă gândiți.
Oferiți o șansă lecturii chiar dacă credeți că totul este perfect în relația voastră. O lecție în plus nu strică. E piatră de temelie pentru mai târziu când fluturii dispar, pentru că, da, dispar!
Soțul meu drag, dacă citești recenzia, să știi că recomandarea este și pentru tine!
Până data viitoare, Cer senin!