top of page
IMG_9370.JPG

Cazanele Dunării și
Orșova

De fiecare dată când scriu despre un loc din România, îmi amintesc ce țară frumoasă avem! 

Cu toate acestea căutăm să pășim tot mai mult dincolo de granițe. De ce oare? Din punctul meu de vedere, motivul este simplu: nemulțumirea. Mâhnirea noastră apare din cauza turismului de proastă calitate, a mizeriei, a prețurilor inabordabile pe alocuri. Trebuie să recunoaștem că raportul calitate-preț nu este echitabil de cele mai multe ori. Dar nu cumva, pentru toate frustrările menționate, suntem tot noi, locuitorii acestei țări superbe, vinovați? Ea ne oferă de toate, noi ce-i dăruim în schimb?

Suntem atât de norocoși că Dunărea străbate meleagurile noastre românești. Suntem cei mai fericiți că Marea Neagră o primește în brațele ei, Delta Dunării fiind un paradis recunoscut la nivel mondial. Și culmea, suntem și posesorii Cazanelor Dunării. Acest defileu al fluviului prin versanții Carpaților este un alt cadou pe care l-am primit tot noi, românii. A devenit un ținut din ce în ce mai vizitat, un loc despre care se vorbește tot mai mult în ultimii ani.

277542220_400000231477715_3585798923319075000_n.jpg

Cazare

Cum noi nu făcuserăm cunoștință cu aceste Cazane, soțul meu drag a hotărât ca în 2019 să-și serbeze ziua de naștere aici, alături de cei care au dorit să se alăture. Din păcate, ne-am hotărât un pic cam târziu și ofertele de cazare au fost destul de limitate. Am reușit totuși să găsim la ieșirea din Orșova o vilă cu ieșire la Dunăre, sau mai bine spus, la un cot al ei. Norocul nostru a fost că plouase mult în acea perioadă a anului (iunie 2019) și apa în cot era adâncă de aproape 7 m, locul devenind numai bun de pescuit.

Cu o lună în urmă, cei cazați la aceeași vilă, aveau în fața ochilor o gaură mare secată, nici măcar un fir de apă.  Deci mare grijă la acest aspect!

Cazarea la vila Elite Holiday Resort a fost acceptabilă, având în vedere beneficiile. Mi-a plăcut în mod deosebit apa din piscină, care era foarte curată și caldă, iar apa din jacuzii putea fi schimbată de câte ori ne doream.

În schimb mâncarea a lăsat de dorit și a fost scumpă pentru ceea ce primeam în farfurie. Menționez însă că nu ești obligat să mănânci la ei. Te poți gospodări singur. Varianta să mânânci în altă parte nu prea există pentru că nu ai nici un restaurant în apropiere. Dar din 2019 până azi, poate s-au schimbat lucrurile în mai bine la acest capitol. Tu întreabă proprietarul care este un tip foarte onest și prietenos.

Am scris atât de mult despre cazare deoarece, foarte mulți aleg să vină aici pentru relaxare.  Astfel, acest aspect devine dintr-o dată foarte important. Nu îți pasă foarte mult dacă vii în cameră doar seara să te speli și să dormi, dar când petreci mai mult de jumătate din timp în incinta pensiunii, îți dorești să ai toate condițiile raportate la prețul plătit.

277542063_695345948576774_5962322512023142834_n.jpg
IMG_9372.JPG

Obiective vizitate

Pe lângă bălăceală, pescuit și relaxare, am bătut atâția kilometri să vedem un loc de pe harta României care a început să capete tot mai mult contur pe harta lumii: Cazanele Dunării.

Excursia cu barca a fost singura atracție care a meritat cu adevărat! Am fost preluați chiar de la cazare, a costat 50 Ron/persoană și a durat aproximativ două ore. Există și varianta vapoarelor ce au curse regulate din portul din Orșova, prețul fiind poate un pic mai mic.

Punctul cel mai îndepărtat al itinerariului nostru a fost intrarea în Cazanele Mari, unde curenții au fost mult prea puternici pentru ambarcațiunea noastră și nu am putut înainta mai mult. Traseul a fost unul foarte frumos, organizat în a doua parte a zilei când soarele își pregătea deja retragerea. Mi-ar fi plăcut totuși să văd versanții luminați, să fie totul mai senin. Umbra se lăsase prea mult peste peisaj și era un pic cam întunecat, chiar rece pe alocuri. Vânam ultimele raze de soare ca să mă încălzesc și să fac poze mai luminate. Dacă ar fi să merg din nou, aș alege prima parte din zi pentru această plimbare.

Pe lângă Cazanele Dunării propriu zise, călătoria ne-a oferit și alte atracții, cea mai importantă fiind Chipul lui Decebal. Recunosc, în neștiința mea, credeam că era acolo de zeci de ani, dar am fost uimită să aflu că a fost finalizat abia în 2004, după 10 ani de construcție. Știați că are 55 de metri înălțime, 25 de metri lățime, fiind a doua statuie ca mărime din lume după Statuia Libertății? Eu nu! Este cu adevărat impresionantă și pare de acolo, din peisaj!

Am văzut de asemenea Tabula Traiana, o placă memorială cu o vechime de peste 2000 de ani. Este singura rămasă din cele 10 construite de împăratul Traian după victoria asupra dacilor din 105-106. La prima vedere pare o simplă piatră, dar trebuie să înțelegi dincolo de aparență. Tata, mare pasionat de istoria românilor, a rămas impresionat.

Din barcă am zărit și mănăstirea Mraconia și peștera Ponicova. Aceste două obiective turistice se pot vizita îndeaproape. Din câte am înțeles, experiența din peșteră poate deveni una foarte interesantă pentru cei cu spirit aventurier. Noi nu ne-am permis cu copilul mic după noi. Dar este o idee de luat în seamă pentru pasionații de senzații tari.

Orașul Orșova a fost o dezamăgire! Cu excepția mănăstirii Sfânta Ana, de unde ai o panoramă frumoasă asupra Dunării, nu ai ce să faci în oraș. Nici măcar un loc de joacă decent nu exista în oraș la acea vreme. 

277540694_1576374289429100_6226005166955899069_n.jpg
IMG_9473.jpg

Recomandări

Eu nu am fost dată pe spate, dar știu și motivul! Tot ce a meritat văzut s-a încadrat în două ore, în restul timpului nici măcar nu am reușit să mă relaxez din cauza piscinei ce era ca un magnet pentru Ares de dimineață până seară. Mi-ar fi plăcut mai mult dacă aș fi putut să mă bucur de confortul vilei, să stau la soare, să citesc o carte sau să privesc spre băieții preocupați doar de pescuit! Și aș fi fost cu adevărat încântată dacă am fi reușit să mai bifăm și alte atracții.

Nu ai ce să faci aici mai mult de un weekend. Doar dacă îți planifici să faci și călătorii mai lungi, de câteva ore până la alte obiective din zonă. Sau să faci un tur al acestei regiuni și să oprești și pe aici două zile. La aproximativ 2-3 ore cu mașina sunt cheile Nerei, băile Herculane. Un pic mai aproape este Drobeta Turnu Severin și Parcul Național Porțile de Fier! Și dacă căutați cazare pentru Cazanele Dunării, am înțeles că locațiile mai frumoase ar fi Eșelnița sau Dubova. Noi aici am căutat, dar nu am găsit!

Și încă ceva foarte important: căutați să stați neapărat lângă apă! Este altceva! Simți că ești la Dunăre! Altfel nu prea văd rostul! Bați drumul până aici și nu simți parfumul Dunării dimineața!

277591361_7390101511030014_7432464856080501225_n.jpg

Sfatul meu este, dacă veniți de departe, să alocați mai multe zile acestei regiuni și să vizitați mai mult decât Cazanele! Asta dacă nu cumva sunteți genul de turist care căutați un loc unde să leneviți! Dacă vă încadrați în această categorie, căutați o vilă cu toate serviciile și bucurați-vă de relaxare la Dunăre!

Până data viitoare, Cer senin!

bottom of page