top of page

Catalogul cu note

Fiecare carte pe care o citesc are un anumit impact asupra mea: emoțional, cultural, motivațional. Însă gradul este diferit. Unele rămân în suflet pentru totdeauna, o parte vor fi detronate cu trecerea timpului, altele sunt doar de moment, iar foarte puține se dovedesc risipă de energie.

Fiecare carte are un timp al ei și un timp al meu. Contează când o citesc: ieri, azi sau mâine. Contează vârsta, starea de spirit, înțelepciunea. Ce am citit acum 10 ani și a primit 10, azi ar fi primit doar șapte. Ce citesc azi și primește 10, peste alți 10 ani va primi poate doar 5. Preferințele se schimbă odată cu trecerea timpului, eu mă schimb. Și văd asta în caietul meu de recenzii pe care-l dețin de ceva ani. Sunt martora propriei mele transformări.

IMG_3978.JPG
IMG_3978.JPG

Așa cum ați sesizat deja, fiecărei recenzii de carte îi acord o notă. Cum? Din suflet.

Toate notele sunt subiective. Toate sunt relative. Nu urmez un tipar al notării, nu țin cont de niște itemi obligatorii pe care trebuie să-i îndeplinească cartea. Țin cont doar de sentimentele ce le-a trezit în mine. Beletristica este, din punctul meu de vedere, despre emoții. O carte bună este cea în care nu gândesc ceea ce citesc, ci doar trăiesc. Sunt atât de prinsă în tot ce se întâmplă încât nu mai văd cuvintele, ci doar filmul construit de ele.

O carte foarte bună este cea care, pe lângă emoții, transmite mesaje, lecții de viață! Și mă convinge pe mine, cititorul, să deschid ochii larg, să privesc în sufletul meu, să mă descopăr pe mine! Mă convinge să vreau să fiu cea mai bună versiunea a mea!

O carte excelentă este cea care, la finalul ei, trezește în mine dorul. Pentru că vreau s-o recitesc iar și iar, indiferent de genul ei literar! O carte excelentă este o carte care schimbă ceva în mine în mai bine! O carte excelentă este cea pe care abia aștept să o ofer surorii mele s-o citească, știind că va simți la fel.

Biblioteca mea nu conține doar cărți una și una! Nu conține doar cărți de nota 10. De multe ori, o carte de duzină, o carte de metrou este la fel de valoroasă ca o lectură constructivă. Cititul este mai ales despre relaxare, despre evadare!

Însă ce este pentru mine o carte excelentă, nu înseamnă că va fi neapărat și pentru tine. Până la urmă și lectura este o chestiune de gusturi. O carte preferată este o alegere personală într-un anumit moment! Eu v-am deschis fereastra către biblioteca mea. Voi alegeți ce credeți că vi s-ar potrivi.

IMG_0652.jpg

Vă doresc o zi cu Cer senin!

bottom of page