top of page
IMG_2189.HEIC

Bijuterii lângă Madrid:
Toledo și Aranjues

Ați fost în Madrid? Urmați să mergeți?

Eu am fost de curând și trebuie să recunosc că nu m-a impresionat. Dar nu mă înțelegeți greșit.

Nu spun că nu merită văzut. Orice loc nou are lucruri bune de oferit. La fel și Madrid.

Găsiți o parte dintre aceste locuri descrise în articolul Top 5 obiective turistice în Madrid.

Doar că orașul nu ocupă un loc de top pe lista mea. În schimb, împrejurările Madridului sunt cu totul deosebite și merită luate în seamă. Noi ne-am făcut timp în cele trei zile nu doar pentru capitală, ci și pentru orășelele de lângă. Primisem un pont că nu trebuie ratate. Și cât de bine ne-a prins!

A făcut ca citybreak-ul să fie mult mai frumos. Fără ele, excursia la Madrid ar fi fost prea seacă.

Toledo

IMG_2020.HEIC

Poate Madrid nu te lasă cu gura căscată, însă Toledo da. Aleg să vorbesc prima dată despre el pentru că aici am petrecut o zi întreagă și efectiv nu m-am plictisit. Și se ajunge doar în 50 de minute. Noi am avut transportul inclus în abonamentul cumpărat pentru cele trei zile în Madrid, însă biletele se pot cumpăra și de la autogară și costă 10 Euro dus-întors. Poți ajunge și cu trenul mai repede, dar mai scump. Cursele pleacă destul de des, însă sunt și foarte mulți turiști care circulă în acea direcție. Există deci riscul să nu prinzi loc chiar în primul autobuz care vine.

Toledo, cândva capitala Spaniei, este o destinație perfectă pentru iubitorii de istorie, de frumos, de cultură. Orașul este dovada unei conviețuiri comune și armonioase între religii sau cel puțin așa lasă impresia numărul mare de biserici, moschei, catedrale și sinagogi.

Centrul vechi este foarte bine conservat, doar să fiți pregătiți pentru multe suișuri și coborâșuri. Și nu ar strica să aveți o încălțăminte comodă pentru că aici este recomandat mersul pe jos. Străzile sunt înguste, peste tot este multă piatră și prea puțin verde. Și deși orașul pare mic, obiectivele turistice sunt numeroase. Timp de câteva ore bune, ai pe unde să te plimbi, ce să vezi, ce să faci. Pentru că panoramele pe care ți le oferă așezarea înaltă a centrului vechi sunt dintre cele care îți intră la suflet. Iar dacă ești iubitor de marțipan, Toledo este locul ideal!

IMG_2199.HEIC
IMG_5035.HEIC

Noi am vizitat aproape tot ce era de văzut și ce am crezut că merită, iar intrările nu au fost foarte scumpe. Însă este suficient doar să te plimbi. Orașul vechi este superb așa, la exterior. Pleci încântat de aici doar cu atât. Arhitectura este deosebită și foarte bine conservată, o adevărată moștenire a trecutului. A fost o plăcere să mă plimb pe străzile întortocheate, să mă bucur de liniștea curțior și să colind prin numeroasele magazine artizanale.

Dacă ar fi totuși să aleg trei locuri care nu ar trebui ratate...Hmm, este chiar greu! Mi-au plăcut mai multe. Totuși, primul care îmi vine în minte este curtea interioară a mănăstirii „San Juan de Los Reyes”. Locul în sine te îmbie la spiritualitate. Parcă și lumina are altă intensitate, altă nuanță, mai caldă. Și este atâta liniște. Cu siguranță există o anumită energie acolo. Eu m-am încărcat de bine!

IMG_1998.HEIC

Catedrala Toledo este punct de referință religios nu doar pentru orașul care o găzduiește, ci pentru Spania. Este a doua catedrală ca mărime din țară, iar interiorul este faimos pentru bogățiile pe care le găzduiește. Dar pe mine altceva m-a încântat: atmosfera din exterior. Toți turiștii ne găsiserăm un loc pe o bancă, pe o bordură sau o treaptă, priveam fascinați către catedrală și ascultam concertul live de la pian de lângă noi. Soarele ne iubea efectiv cu razele sale plăcute la atingere, iar vântul amuțise și el. A fost un moment ce ne-a unit pe toți cei aflați acolo.

Al treilea loc favorit este Puente de Alcantara, podul peste râul Tagus. Probabil acolo, după câteva ore de multă piatră și străzi înghesuite, m-am bucurat să revăd din nou verdele naturii și al apei. A fost ca o gură de aer proaspăt parcă și vedeam până hăt departe. Povestea podului datează din secolul XIII și continuă zi după zi. Am pomenit oare că Toledo este parte din Patrimoniul UNESCO? Nu știu dacă mai are cazul, nu?

Trebuie să menționez și despre obiectivul turistic ce domină orașul prin dimensiunile sale. Alcazar de Toledo poate fi zărit de aproape oriunde și a fost cândva fortificația orașului. Astăzi adăpostește muzeul armelor și am înțeles că are o colecție impresionantă. Noi nu am intrat să vizităm muzeul, dar ne-am bucurat de panorama cafenelei.

Și mă opresc aici. Dar mergeți să vedeți Toledo. Este aparte! O bijuterie de oraș!

IMG_2143.HEIC
IMG_2228.HEIC

Aranjues

În a doua parte a ultimei zile petrecute în Madrid, am realizat că am văzut tot ce am vrut în capitală și cum ne rămăsese gândul la numeroasele orașele din vecinătate, am hotărât să nu pierdem vremea fără rost. Am urcat în tren de data aceasta (tot gratuit datorită abonamentului) și am plecat spre Aranjues, la doar 30 de minute distanță.

Cum am coborât pe peronul gării din micul oraș, ne-am bucurat să fim din nou departe de trafic, de agitația Madridului. Am pornit la pas. La început nimic promițător. Însă nu după mult timp, undeva, în fundal se întrezărea tot mai mare atracția din Aranjues: Palatul Regal, reședința de vară a familiei regale.

Timpul nu era chiar de partea noastră, așa că am ales să nu vizităm interiorul palatului (deși am auzit că este frumos), ci să ne bucurăm de grădinile sale impresionate. Și nu glumesc când folosesc acest cuvânt, impresionant. Poți să te plimbi ore întregi și să nu fii de două ori în același loc. Noi nu știm cât am reușit să parcurgem din ele. Prea puțin oricum. Aranjues este pentru cei care iubesc parcurile, plimbările prin natură, locurile retrase și liniștite, fântânile arteziene și statuile. Aici este un loc de evadare, de tihnă. Te ascunzi pe o bancă, cu o carte în mână și nu te găsește nimeni. Genul meu de loc. Mai puțin a lui Cătă. El nu este mare fan parcuri. Râul Tojo care străbate o parte din grădini oferă un plus de farmec împrejurimilor.

IMG_2371.HEIC
IMG_2409.HEIC
IMG_2457.HEIC

Din păcate, nu am avut timp să explorăm prea mult. Din fericire, am ales bine să venim aici pentru că am descoperit un alt orășel cuceritor. De fapt, Aranjues este considerat oraș regal și pe bună dreptate. Mi-a plăcut mult, mult de tot și aici! Păcat că ziua a fost prea scurtă! Însă îl recomand!

Offf! Și câte alte orașe frumoase mai sunt lângă Madrid! Poate mai frumoase decât ceea ce am văzut! Nu avem de unde ști! Dar sincer cred că acesta este de fapt farmecul Madridului: împrejurările sale pline de culoare, de istorie, de cultură. Așa nu este suficient un citybreak, poate nici măcar o săptămână. Sunt prea multe și prea frumoase! Acum că știu, m-aș reîntoarce doar pentru aceste excursii, una și una.

Voi ce ați reușit să vedeți? Ce v-a plăcut cel mai mult?

Până data viitoare, vă doresc Cer senin!

bottom of page