top of page

Atomic Habits

Autor: James Clear

Notă: 9,8

Categorie literară: dezvoltare personală

Citat preferat: „Când totul pare zadarnic, privesc cum meșterii pietrari izbesc roca, uneori și de sute de ori, fără ca în ea să apară o singură crăpătură. Apoi, la a o suta lovitură, piatra crapă în două, iar eu știu că nu acea lovitură a spart-o, ci toate cele de dinaintea ei.”

Pot să spun cu mână pe inimă că este cea mai bună carte de dezvoltare personală pe care am citit-o până în prezent. Este singura care a reușit să mă pună în mișcare din timpul lecturii și sper să mai fac câteva ajustări în viața mea de zi cu zi.

Și este cea mai bună pentru că este cea mai simplă.

 

Despre carte

 

Se pare că toți cei care ajung să fie experți în acest domeniu, al dezvoltării personale, au avut o mare cumpănă în viața lor pe care au reușit să o depășească. Acest lucru este valabil și în cazul de față. Nu știu dacă autorul face tot ce scrie, dar pare o rețetă al naibii de bună.

Ceea ce este fain la această carte este că tot ceea ce prezintă poate deveni realizabil. Nu trebuie să ne schimbăm deodată, nu trebuie să facem eforturi colosale. Ci doar cu 1% mai mult față de ieri. Este nevoie fim consecvenți în crearea unor obiceiuri bune. Și să avem răbdare în acest proces. Pentru că obiceiurile mărunte pot produce schimbări foarte mari pe termen lung.

Se pare că evoluția echipei naționale de ciclism a Marii Britanii este dovada grăitoare că aspectele minuscule pot aduce victorii colosale. Este a treia carte de dezvoltare personală care prezintă această poveste ce pare ireală. Până în 2003, niciun ciclist britanic nu mai câștigase nici un trofeu în ultimii 110 ani. Apoi totul s-a schimbat odată cu venirea unui nou antrenor care era de părere că prin îmbunătățirea fiecărui domeniu cu 1%, pot apărea schimbări semnificative. A schimbat șaua bicicletelor, saltelele de pat ale sportivilor, uleiul de masaj folosit în recuperarea medicală, echipamentul plus multe alte lucruri total neglijate până atunci. La doar cinci ani de la venirea acestui antrenor care zi de zi a produs mici modificări, rezultatele au devenit vizibile chiar la Jocurile Olimpice (au câștigat 60% din medaliile de aur) și de atunci progresul a fost tot mai mare în fiecare an. În carte veți citi mai amănunțit întreaga poveste.

 

Autorul prezintă, așa cum scrie și pe copertă, o cale ușoară de a-ți forma obiceiuri bune și de a scăpa de cele proaste. Prin aprofundarea celor patru legi fundamentale, poți învăța să faci schimbări mici, ușoare, care oferă rezultate mari, poți învăța cum să depășești lipsa de motivație și de voință, cum să găsești timp în viața haotică. Acestea sunt doar câteva lucruri.

Cartea este foarte bine structurată și ușor de înțeles. Este de fapt un ghid practic care te ajută pas cu pas să schimbi în bine unele aspecte ale vieții de zi cu zi. Îți oferă chiar și un plan pe care să-l personalizezi programului tău.

Are și rezumat la fiecare capitol pentru a reține ideile principale mai bine.

 

 

Păreri

 

Așa cum scriam mai sus, mi-a plăcut pentru că m-a motivat că pot să fac mai mult.

Chiar acum când scriu, răsfoiesc cartea. Sunt prea multe idei interesante ca să le pot cuprinde aici. Una ar fi că este mult mai avantajos să fii curios decât deștept. Nu m-am gândit niciodată la asta până acum. Dar așa de bine e argumentată ideea, că încep să fiu de părere cu autorul.

Concret, dacă până să citesc cartea, doream să îmi pun Netflix în camera în care dorm cu bebelușul, am renunțat la idee. Am hotărât că vizionarea de filme mi-ar tăia din timpul pentru citit.

Îmi doresc să mai slăbesc câteva kilograme după naștere. Așa că am luat dulciurile de la vedere. Înainte mâncam nonstop pentru că le vedeam peste tot prin casă. Acum mănânc mai puțin pentru că nu mai mă ispitesc la orice colț.

Înainte de dușul de seară, mi-am propus să fac două serii scurte de abdomene. De fiecare dată când mă întind pe saltea, fac mai multe dacă tot m-am apucat. Nu este mare lucru, dar zi de zi va conta.

Nu sunt schimbări mari, dar sunt convinsă că încet încet, dacă le transform în obiceiuri, voi progresa.

Recomandări

 

Mai este cazul să spun dacă o recomand sau ba? Categoric! Tuturor!

Este o carte scrisă în așa fel încât să fie facil de citit, de înțeles și de aplicat!

Sunt convinsă că va trebui să mai revin la ea. Am foarte multe de învățat!

Până data viitoare, Cer senin!

bottom of page